Σκόνταψε το σχέδιο για «πράσινη» ΕτΕΠ

Σκόνταψε το σχέδιο για «πράσινη» ΕτΕΠ

Αντιρρήσεις από τη Γερμανία και από άλλες χώρες δεν επέτρεψαν στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να υιοθετήσει χθες μια πιο «πράσινη» πολιτική στις χρηματοδοτήσεις.

Το σχέδιο για τη μη παροχή οικονομικών ενισχύσεων σε έργα που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα αποτελεί ρηξικέλευθη πρόταση προκειμένου η σημερινή Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να μετατραπεί στην Κλιματική Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαι ευχαριστημένος για την πρόοδο που επιτεύχθηκε σήμερα και είμαι βέβαιος πως θα καταλήξουμε σε τελική συμφωνία τον Νοέμβριο» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ΕτΕΠ για θέματα ενέργειας Άντριου ΜακΝτάουελ, σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Την περίοδο 2013-2017 η ΕτΕΠ προσέφερε χρηματοδότηση 12 δισ. ευρώ για έργα ορυκτών καυσίμων, στην πλειονότητα τους έργα φυσικού αερίου, σχολιάζει σχετικά ο Guardian. Υποστηρικτές της βιομηχανίας του φυσικού αερίου το περιγράφουν ως μεταβατικό καύσιμο που μειώνει τη ζήτηση σε πετρέλαιο και άνθρακα και προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια.

Ωστόσο ο αντίλογος είναι ότι στη χρήση του το φυσικό αέριο απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες μεθανίου και πως με τις επενδύσεις στο συγκεκριμένο καύσιμο καθυστερεί η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ