Bloomberg: Ελλάδα και Ιταλία σηκώθηκαν αλλά για πόσο;

Bloomberg: Ελλάδα και Ιταλία σηκώθηκαν αλλά για πόσο;

Οι ασθενείς της Ευρώπης σηκώθηκαν αλλά για πόσο, διερωτάται σε άρθρο του o Φερνινάντο Τζουλιάνο, αρθρογράφος του Bloomberg που αναφέρεται στις επιδόσεις των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων.

Η πτώση των αποδόσεων εξηγείται εν μέρει από τη στάση της ΕΚΤ που μείωσε περαιτέρω τα -ήδη σε αρνητικό έδαφος- επιτόκιά της και επανεκκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι δύο χώρες, προσθέτει το Bloomberg, ωφελούνται επίσης από τις κυβερνητικές αλλαγές, καθώς «ο κεντροδεξιός Κυριάκος Μητσοτάκης αντικατέστησε τον σκληροπυρηνικό αριστερό Αλέξη Τσίπρα» υποσχόμενος μείωση των φόρων και ενίσχυση των επενδύσεων. Οι επενδυτές ελπίζουν πως η χώρα θα ανακάμψει πια μετά την ατελείωτη ύφεση της προηγούμενης δεκαετίας.

Ωστόσο, ο αρθρογράφος προειδοποιεί πως το βασικό ερώτημα τόσο για την Ιταλία όσο και για την Ελλάδα είναι αν θα καταφέρουν να αυξήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης και να καταστήσουν το χρέος τους περισσότερο βιώσιμο. Το δεύτερο ζήτημα, σημειώνει, αφορά στην αξιοπιστία των δύο κυβερνήσεων.

Η Ελλάδα θέτει φιλόδοξους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2020, οι οποίοι είναι κατά πολύ υψηλότεροι των προβλέψεων της Κομισιόν, σημειώνει ο Τζουλιάνο και προσθέτει πως όπως γνωρίζουν καλά από την ιστορία τους οι δύο χώρες, είναι πιο δύσκολο να σηκωθείς παρά να πέσεις και πάλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ