ΗΠΑ και Κίνα με… ολίγη από συμφωνία

ΗΠΑ και Κίνα με… ολίγη από συμφωνία

Σε μία μερική συμφωνία κατέληξαν την Παρασκευή οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Κίνα για τις εμπορικές τους σχέσεις.

 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η Κίνα θα αυξήσει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, ενώ συμφωνία επιτεύχθηκε σε μία σειρά από θέματα σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα μέχρι την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Η συμφωνία καθαρογράφεται και θα λάβει την τελική της μορφή ως τα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου και αποτελεί μια πρώτη ένδειξη σαφούς αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε πριν από περίπου 18 μήνες.

Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς, προειδοποιούν αναλυτές, καθώς τα πιο ακανθώδη ζητήματα παραμένουν άλυτα. Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας από την Κίνα σε μια σειρά από κλάδους, ενώ αντιδρούν και στην πολιτική των επιδοτήσεων που όπως λένε υιοθετεί το Πεκίνο για την προώθηση των κινεζικών συμφερόντων.

Η είδηση αποτυπώθηκε με θετικό τρόπο στην Wall Street όπου όλοι οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με ισχυρή άνοδο. Ο Dow Jones κέρδισε 1,21% ο S&P500 ενισχύθηκε κατά 1,09% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ξεπέρασε και πάλι το φράγμα των 8.000 μονάδων και ενισχύθηκε κατά 1,34%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ