«Αποκαλυπτήρια» για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

«Αποκαλυπτήρια» για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Φοροαπαλλαγές παρά το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι δανειστές περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020.

Στο προσχέδιο το οικονομικό επιτελείο ενσωματώνει τις προτάσεις του για τη διαμόρφωση του αφορολόγητου, στη βάση και όσων είχε υποσχεθεί στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τα Νέα γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για αφορολόγητο που θα φτάνει τα 8.636 ευρώ με την προϋπόθεση ο φορολογούμενος να εμφανίσει πρόσθετες δαπάνες με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Υπό συζήτηση είναι η μείωση στα 300 ευρώ του ανώτατου ορίου για το οποίο επιτρέπονται συναλλαγές με μετρητά και το οποίο είναι σήμερα στα 500 ευρώ.

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά περίπου 2% και πως για το 2020 θα επιταχύνει και θα διαμορφωθεί μεταξύ 2,3% και 2,8%, ενώ για το πολυσυζητημένο θέμα του δημοσιονομικού κενού του 1 δισ. ευρώ που βλέπουν οι θεσμοί, η Αθήνα υποστηρίζει πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης απέκλεισαν σε δηλώσεις τους στον Ελεύθερο Τύπο και την Καθημερινή αντίστοιχα το ενδεχόμενο κενού. Ωστόσο είναι βέβαιο πως το παζάρι με τους εταίρους θα συνεχιστεί με ενατικούς ρυθμούς τις επόμενες ημέρες και ενόψει της 15ης Οκτωβρίου όταν το προσχέδιο θα κατατεθεί στην Κομισιόν.

Για την κυβέρνηση το δημοσιονομικό κενό κλείνει αφενός με την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και αφετέρου με μια δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και τη βελτίωση του πλαισίου για τη λεγόμενη χρυσή βίζα. Όσον αφορά στο τρέχον έτος, το προσχέδιο θα προβλέπει υπεραπόδοση στο πρωτογενές πλεόνασμα με κυβερνητικές πηγές να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο το επιπλέον ποσό να χρησιμοποιηθεί για αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ