Κρύο ντους από τον Μοσκοβισί

Άλλα όμως λέει ο Economist

Κρύο ντους από τον Μοσκοβισί

Θετικός μεν για την πορεία της αξιολόγησης αρνητικός δε στις προτάσεις της Αθήνας για τον προϋπολογισμό του 2020 εμφανίστηκε ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το Eurogroup περιμένει ο προϋπολογισμός του 2020 να έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη SMPs και ΑΝFAs» διαμήνυσε μέσω συνέντευξή του στα Νέα την Παρασκευή ο Γάλλος επίτροπος.

Εξήγησε ότι η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα θα αποφασιστεί από το Eurogroup αφού πρώτα ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εμφανίστηκε επίσης βέβαιος πως θα βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Αθήνας και δανειστών για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι δανειστές στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Οι εταίροι εκτιμούν πως το κενό αυτό διαμορφώνεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και αναμένουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα αποστείλει στην Κομισιόν το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στις 15 Οκτωβρίου. Ο κ. Μοσκοβισί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αντίμετρων, ενώ τόνισε πως η επίτευξη του στόχου του 3,5% για φέτος και για το 2020 είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου η Ελλάδα να πείσει πως έχει αξιοπιστία και πολιτική βούληση.

Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση… διαβάζουν Economist που σε άρθρο του με τίτλο “Η Οδύσσεια του ελληνικού χρέους” χαρακτηρίζει εξωπραγματικούς τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το περιοδικό προσθέτει πως στους τιμωρητικούς όρους της συμφωνίας του 2018 για τη μεταμνημονιακή εποπτεία αντανακλάται η δυσπιστία των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα, η οποία με τη σειρά της απέφυγε τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να αναπτυχθεί με ταχύτητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ