Αρχίζει το «ματς» με τους θεσμούς για τις φορολογικές ελαφρύνσεις

Πρώτες επαφές Σταϊκούρα – θεσμών για το πρόγραμμα της κυβέρνησης – επίσημα η πρόταση για την αποπληρωμή του ΔΝΤ – στο τραπέζι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Αρχίζει το «ματς» με τους θεσμούς για τις φορολογικές ελαφρύνσεις

Μπορεί η Ελλάδα να είναι μην είναι επίσημα στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης στο Eurogroup ωστόσο είναι δεδομένο ότι το όνομα της χώρας θα ακουστεί πολλές φορές. Εκτός του ότι θα ενημερωθούν οι υπουργοί Οικονομικών για το αίτημα πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ (του ακριβού τμήματος του χρέους) αναμένεται να γίνει παρουσίαση του σχεδίου της νέας κυβέρνησης από τον Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος επίσης κάνει ντεμπούτο. Τόσο στη συνεδρίαση του Eurogroup όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός –έξι στον αριθμό σήμερα και αύριο- αναμένεται να στραφεί το ενδιαφέρον στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Τα «φώτα» θα επικεντρωθούν στο κατά πόσο θα μπορέσει η Ελλάδα να συντάξει προϋπολογισμό με πλεόνασμα 3,5% για το 2020 όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός αλλά και με τις μειώσεις φόρων και εισφορών συνολικού ύψους 1,2 δις. ευρώ χρηματοδοτημένες.

Ξέρετε κάποιος στις τάξεις των θεσμών που να του ανακοινώνεις ότι θα μειώσεις φόρους και να το δέχεται με χαρακτηριστική άνεση; Η απάντηση κυβερνητικού αξιωματούχου σε σχετικό ερώτημα για το αν θα υπάρξουν αντιδράσεις για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Για την αποπληρωμή του ΔΝΤ δεν αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις. Η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια που δεν ανήκουν στον «κουμπαρά ασφαλείας» για να αποφύγει περαιτέρω καθυστερήσεις αλλά σε κάθε περίπτωση το αίτημα θα κατατεθεί επίσημα στον ESM και στον EFSF που έχει και την αρμοδιότητα να εγκρίνει οποιαδήποτε κίνηση αφορά στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Με την υποβολή του συγκεκριμένου αιτήματος, θα ξεκινήσει μια διαδικασία σε τεχνικό επίπεδο η οποία και θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες μέχρι να κατατεθούν τα χρήματα στο ΔΝΤ. Με αυτό τον τρόπο, θα χρωστάμε λιγότερα από 6 δις. ευρώ, το επιτόκιο θα πέσει κάτω από το 3% ενώ θα εξοικονομήσουμε περίπου 75 εκατ. ευρώ από τόκους. Από την άλλη, η πλήρης αποπληρωμή του ΔΝΤ θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Εκτός από την παρουσίαση στο Eurogroup, ο κ. Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με σειρά ευρωπαίων αξιωματούχων μεταξύ των οποίων ο Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Μάριο Σεντένο όπως επίσης και ο κ. Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα βασικά θέματα που καίνε αφορούν στον προϋπολογισμό του 2020. Κάτω από αυτή την «ομπρέλα» κρέμονται πολλά θέματα όπως το αν θα συμπεριληφθούν τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs στον ορισμό του μνημονιακού πλεονάσματος ή αν θα κριθεί ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για τις ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ