Δευτεραθλήτρια η Ελλάδα στη μη απόδοση ΦΠΑ στην Ε.Ε.

Δευτεραθλήτρια η Ελλάδα στη μη απόδοση ΦΠΑ στην Ε.Ε.

Από τις 28 χώρες της Ε.Ε. η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό όσον αφορά τον μη αποδιδόμενο ΦΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Πέμπτης.

Συνολικά το λεγόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ» —δηλαδή η συνολική διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων από τον ΦΠΑ και του ποσού που πράγματι εισπράχθηκε— έχει μειωθεί κάπως σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη αλλά παραμένει πολύ υψηλό και φτάνει τα 137 δισ. ευρώ για το 2017, σημειώνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, το μεγαλύτερο έλλειμμα εμφανίζει η Ρουμανία με 35,5% και ακολουθεί η Ελλάδα με 33,6%. Την πρώτη τριάδα κλείνει η Λιθουανία με ποσοστό 25,3%, ενώ για το σύνολο της Ε.Ε. το ποσοστό του ελλείμματος ανήλθε για το 2017 σε 10,1%. Τα μικρότερα ποσοστά εντοπίζονται σε Κύπρο με 0,6%, Λουξεμβούργο με 0,7% και Σουηδία με 1,5%.

Οι επιμέρους επιδόσεις των κρατών μελών εξακολουθούν να διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό. Το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε σε 25 κράτη μέλη και αυξήθηκε σε τρία. Η Μάλτα (-7 ποσοστιαίες μονάδες), η Πολωνία (-6 ποσοστιαίες μονάδες) και η Κύπρος (-4 ποσοστιαίες μονάδες) σημείωσαν πολύ καλές επιδόσεις, καθώς κατέγραψαν σημαντική μείωση στις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ.

Επτά κράτη μέλη, συγκεκριμένα η Σλοβενία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία, η Πορτογαλία, η Τσεχία και η Γαλλία, σημείωσαν επίσης πολύ καλά αποτελέσματα, μειώνοντας το έλλειμμα ΦΠΑ κατά περισσότερες από 2 ποσοστιαίες μονάδες. Σημειώθηκε σημαντική αύξηση του ελλείμματος ΦΠΑ στην Ελλάδα (2,6 %) και τη Λετονία (1,9 %) και οριακή αύξηση στη Γερμανία (0,2 %).

Σε ονομαστικές τιμές, το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε στα 137,5 δισ. ευρώ το 2017, δηλαδή κατά 8 δισ. ευρώ, ποσό παρόμοιο με τη μείωση κατά 7,8 δισ. ευρώ που σημειώθηκε το 2016. Το έλλειμμα ΦΠΑ το 2017 αντιπροσωπεύει το 11,2 % των συνολικών εσόδων από τον ΦΠΑ στην ΕΕ, ενώ το προηγούμενο έτος το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 12,2 %. Αυτή η πτωτική τάση παρατηρείται για πέμπτη συνεχή χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ