Ξεκινά η υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ

Ξεκινά η υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ

Αν υπάρξουν περισσότεροι από τρεις υποψήφιοι, το διοικητικό συμβούλιο θα προεπιλέξει τρεις από αυτούς

Οι διεκδικητές της θέσης της Κριστίν Λαγκάρντ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούν να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους από την Δευτέρα μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο διεθνής οικονομικός οργανισμός, διευκρινίζοντας ότι ο νέος γενικός διεθυντής θα επιλεγεί μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

"Το διοικητικό συμβούλιο ανακοινώνει σήμερα ότι υιοθέτησε μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, βασισμένη στην αξιοκρατία, για να επιλέξει τον επόμενο γενικό διευθυντή" ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.

Ο ιδανικός υποψήφιος θα πρέπει να διαθέτει "εξαιρετική πορεία στον τομέα της οικονομικής πολιτικής" καθώς και "υψηλό επίπεδο ευθύνης", συνεχίζει η ανακοίνωση. Επίσης, να διαθέτει "ικανότητες διαχείρισης και διπλωματίας" να είναι αντικειμενικός και αμερόληπτος και, φυσικά, να προέρχεται από κάποια από τις 189 χώρες μέλη του Ταμείου.

Το ΔΝΤ απαιτεί από τους υποψηφίους να έχουν "επιβεβαιωμένη γνώση" των λειτουργιών του και "των διακυβευμάτων της οικονομικής πολιτικής που αντιμετωπίζουν οι χώρες μέλη του" και "να είναι ικανοί να επικοινωνούν με αποτελεσματικότητα".

Αν υπάρξουν περισσότεροι από τρεις υποψήφιοι, το διοικητικό συμβούλιο θα προεπιλέξει τρεις από αυτούς "χωρίς να δείχνει προτίμηση σε μια περιοχή" και όχι σε άλλη. Οι τρεις αυτοί θα κληθούν κατόπιν να περάσουν από συνέντευξη στην Ουάσινγκτον. Το Ταμείο διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει τη λίστα των υποψηφίων.

Από την ίδρυσή του, το 1944, το ΔΝΤ διοικείται πάντα, εθιμικά, από έναν Ευρωπαίο, ενώ στην Παγκόσμια Τράπεζα αναλαμβάνει πάντα Αμερικανός.

Στην Ευρώπη, μετά από μια πρώτη σειρά επαφών που είχε ο Μπρουνό Λε Μερ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών που ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις, οι πιθανοί υποψήφιοι φαίνεται να έχουν περιοριστεί προς το παρόν σε δύο: στον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρώην πρόεδρο του Γιούρογκρουπ και την υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή. Άλλες πηγές στην Ουάσινγκτον αναφέρουν επίσης το όνομα της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία, που σήμερα είναι υποδιευθύντρια στην Παγκόσμια Τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ