Η Ελλάδα μπορεί να γίνει “μπαταρία” της Ευρώπης

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει “μπαταρία” της Ευρώπης

Επιτάχυνση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ζήτησε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Παναγιώτης Παπασταματίου.

Στο περιθώριο εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη ο Π. Παπασταματίου υπογράμμισε πως χρειάζονται επενδύσεις 17 δισ. ευρώ ώστε η Ελλάδα να φτάσει τον στόχο της κάλυψης του 55% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΛΕΤΑΕΝ η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η Ελλάδα για την ήπια προσαρμογή στις ανανεώσιμες πηγές θα αποτύχει. “Πρέπει η χώρα μας να πάει γρήγορα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αντ αυτού, εμείς, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τους λιγνίτες, να τους δώσουμε ζωή και επιδοτήσεις. Αυτό όχι μόνο κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση έναντι αυτής που πρέπει να ακολουθήσουμε, αποτελεί ταυτόχρονα και μια αντιοικονομική πολιτική που θα τη δούμε στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού μας ρεύματος”.

“Πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα. Πρώτα πρέπει να σταθούμε μαζικά στις ΑΠΕ και να τις συνδυάσουμε με την αποθήκευση. Ένα σύστημα ΑΠΕ και αποθήκευσης, μπορεί να οδηγήσει στην προοπτική του 2040 και 2050, σε 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και (δεύτερον) πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τον άνθρακα που πρέπει να γίνει γρήγορα, ενώ ακολουθεί το φυσικό αέριο μεσοπρόθεσμα”. Τόνισε, δε πως στην περίοδο της κρίσης επενδύθηκαν 7 δισ. ευρώ σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, ποσό που δείχνει πως ο στόχος των 17 δισ. για την περίοδο ως το 2030 είναι εφικτός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ