Τα λαθραία τσιγάρα βλάπτουν σοβαρά την… οικονομία

Τα λαθραία τσιγάρα βλάπτουν σοβαρά την… οικονομία

Στα 690 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χαμένα έσοδα από το λαθρεμπόριο τσιγάρων σύμφωνα με την νέα ανεξάρτητη «Έκθεση Stella» της KPMG, που ανατέθηκε από την Philip Morris International (PMI) και αφορά την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, η παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα το 2018 εκτινάχθηκε στο 23,6% και η χώρα κατακτά την αρνητική πρωτιά, έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ, που κόστισε στα κρατικά ταμεία 690 εκατ. ευρώ το 2018. Ταυτόχρονα, δεύτερη αρνητική πρωτιά, στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων τσιγάρων στην ΕΕ (1,5 δισ. τσιγάρα).

Σύμφωνα με την Έκθεση, το 2018, η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ υπολογίστηκε στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43,6 δισεκατομμύρια τσιγάρα, το οποίο ισοδυναμεί με τέσσερις φορές τη νόμιμη κατανάλωση στην Ελλάδα.

Η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων αυξήθηκε κατά 30% από την προηγούμενη χρονιά -στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ως σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ