Προειδοποιήσεις και αντιδράσεις για τις παροχές

Απορρίπτει την κριτική ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Προειδοποιήσεις και αντιδράσεις για τις παροχές

Υπομονή μέχρι το τέλος των εκλογών φαίνεται να κάνουν οι εταίροι της χώρας που θα αξιολογήσουν αμέσως μετά τον αντίκτυπο των κυβερνητικών παροχών.

Αυτή τη στιγμή κανείς δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να σηκώσει τους τόνους, καθώς το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στις ευρωεκλογές και στις επιδόσεις που θα πετύχουν οι αντισυστημικές δυνάμεις. Η δημοσκοπική πρωτιά της Μαρί Λε Πεν στη Γαλλία, οι καλές επιδόσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων -της Λίγκα και των Πέντε Αστέρων- στην Ιταλία, η δυναμική που αναπτύσσεται στη Βρετανία για το υπέρ του Brexit κόμμα του Νάιτζελ Φάραντζ αποτελούν μερικά μόνο από τα στοιχεία που προκαλούν πονοκεφάλους στις Βρυξέλλες και τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε βαθμό που κανείς δεν φαίνεται να θέλει τώρα να μιλήσει για τις ελληνικές παροχές.

Ωστόσο κάποιες προειδοποιητικές βολές έχουν ήδη σημειωθεί. Πιο δυνατές όλων ήταν εκείνες του Κλάους Ρέγκλινγκ στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ ο οίκος Fitch προ ημερών εμφανίστηκε να αιφνιδιάζεται από τις παροχές. Ο ΟΟΣΑ επίσης φαίνεται να δείχνει προβληματισμό ενώ η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παραθέτει τις ανησυχίες των πιστωτών, αλλά και τον αντίκτυπο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επισημαίνοντας την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Βεβαίως η εξέλιξη αυτή μπορεί να συνδέεται και με τα δημοσιονομικά της Ιταλίας που τις τελευταίες ημέρες προκάλεσαν άνοδο στο σύνολο των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου, ωστόσο κάποιο ρόλο φαίνεται να έχει παίξει και ο υπολογισμός που έκαναν οι εταίροι για τον πρώτο αντίκτυπο των μέτρων. Το πρώτο crash test για τις παροχές αναμένεται στις 3 Ιουνίου στο EuroWorking Group.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταργήσει τη νομοθετημένη για την 1η Ιανουαρίου 2020 μείωση του αφορολογήτου. Μιλώντας στον Alpha είπε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος του τρέχοντος έτους. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τα μέτρα ανέφερε πως “δεν περίμενα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να μας πει μπράβο καλά τα κάνατε. Άκουσα αυστηρή κριτική από τον Ρέγκλινγκ αλλά άκουσα και τον κ. Μοσκοβισί να λέει ότι έχουν συνηθίσει η Ελλάδα να φτάνει και να ξεπερνά τους στόχους και τον Γερμανό υπουργό οικονομικών κ. Όλαφ Σολτς να μιλάει για success story αναφερόμενος στην Ελλάδα”. Οσο για τον χρόνο των εθνικών εκλογών επανέλαβε την πάγια θέση του οικονομικού επιτελείου που συνοψίζεται στη φράση “όσο αργότερα τόσο το καλύτερο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ