Προεκλογικό «ράπισμα» από τις Βρυξέλλες για τα μέτρα

Τελικώς δεν μάσησαν τα λόγια τους οι Ευρωπαίοι – Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Προεκλογικό «ράπισμα» από τις Βρυξέλλες για τα μέτρα

Στην κυβέρνηση περίμεναν ότι λόγω της εκλογικής μάχης της 26ης Μαίου, οι Ευρωπαίοι θα είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους μετά το σημερινό Eurogroup πόσο μάλλον όταν το θέμα της Ελλάδας δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ακόμη και οι «ευγενικοί» Σεντένο και Μοσκοβισί κράτησαν αποστάσεις ζητώντας από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Όσο για τον Ρέγκλινγκ ως πιο «τεχνοκράτης» ήταν κατηγορηματικός. Και ότι τα νούμερα δείχνουν να μην βγαίνουν είπε, και για τις αποδόσεις των ομολόγων είπε αλλά και για τον κίνδυνο να μπλοκάρει η αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ είπε.

Δηλώσεις για την Ελλάδα έγιναν και από τους τρεις ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, υποστήριξε ότι «Σκοπεύουμε να συζητήσουμε (για τα μέτρα) τον Ιούνιο στη βάση της έκθεσης για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Η Ελλάδα έχει καταγράψει υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους μέχρι τώρα. Περιμένουμε να γίνει σεβαστή η δέσμευση στο Eurogroup ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «δεν έχουμε πλήρη αξιολόγηση αλλά η προκαταρκτική μας αξιολόγηση δείχνει ότι με αυτά τα μέτρα ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος θα μπορούσε να μην επιτευχθεί». Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «ανησυχούμε και για τη σύνθεση των μέτρων τα οποία δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Από την πλευρά του και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, υποστήριξε ότι «διερευνούμε την δημοσιονομική επίπτωση από την εφαρμογή των μέτρων αλλά και την επίδρασή τους και στην ανάπτυξη αλλά και την αποφυγή των κοινωνικών αποκλεισμών που προφανώς είναι στόχοι που πρέπει να επιτυγχάνονται. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε Πρόγραμμα οπότε η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει την φορολογική πολιτική αλλά και την κατανομή των δαπανών. Στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων».

Από το περιεχόμενο των δηλώσεων είναι σαφές ότι ο Ιούνιος θα είναι δύσκολος για την κυβέρνηση καθώς με δεδομένο πλέον το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία των θεσμών με όποιο τρόπο αυτή εκδηλωθεί. Ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος στο προηγούμενο Eurogroup είχε δηλώσει υπέρμαχος της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, τώρα εμφανίστηκε προβληματισμένος σχετικά με το αν θα προχωρήσει το συγκεκριμένο θέμα ή αν θα «μπλοκαριστεί» από χώρες μέλη της Ευρωζώνης.

Ο προβληματισμός των Ευρωπαίων αφορά και τα μέτρα του 2020. Ο κ. Ρέγκλινγκ δεν το έκρυψε αλλά δεν θέλησε καν να μπει σε αυτή τη συζήτηση υποστηρίζοντας ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί όταν θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2020. Προς το παρόν, το επόμενο «ραντεβού» θα είναι αυτό της 5ης Ιουνίου οπότε και θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των θεσμών με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ