Μαδρίτη εναντίον Airbnb

Μαδρίτη εναντίον Airbnb

H ισπανική πρωτεύουσα γίνεται η νέα ευρωπαϊκή πόλη που επιχειρεί να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης ενέκρινε χθες πρόταση με την οποία όσοι νοικιάζουν διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης μέσω Airbnb ή άλλων παρόμοιων συστημάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα πρέπει να διατηρούν ξεχωριστή είσοδο και ανελκυστήρες για τους επισκέπτες.

Το μέτρο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών που απειλούν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ η Airbnb χαρακτήρισε τη ρύθμιση ως μη αναλογική. Υπολογίζεται πως η ρύθμιση επηρεάζει περίπου 10.000 διαμερίσματα και θα αφήσει στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης περίπου 550 διαμερίσματα. Οι τιμές των ενοικίων στη Μαδρίτη έχουν αυξηθεί κατά 60% στην περίοδο 2014-2016 και η κυβέρνηση της Ισπανίας ενέκρινε μόλις πριν από λίγες ημέρες νόμο που περιορίζει τις ετήσιες αυξήσεις στο επίπεδο του πληθωρισμού.

Σε ορισμένες περιοχές της ισπανικής πρωτεύουσας ο αριθμός των τουριστών ξεπερνά εκείνο των κατοίκων σε σχέση ένα προς δυο ή και ένα προς τρία. Σημειώνεται πως περιορισμούς στις μισθώσεις μέσω Airbnb έχουν ανακοινώσει και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Άμστερνταμ και το Παρίσι, ενώ η προτίμηση των ιδιοκτητών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις έχει αυξήσει τα ενοίκια κατά 40% ως και 70% σε πολλές πόλεις της ηπείρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ