Νέα οικονομία αλλά και χαμένες θέσεις εργασίας οι "παρενέργειες" του Airbnb

Νέα οικονομία αλλά και χαμένες θέσεις εργασίας  οι "παρενέργειες" του Airbnb

Τις δύο πλευρές της επίδρασης του Airbnb στην οικονομία καταγράφει έρευνα της Grant Thornton που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με την έρευνα η οικονομία που έχει δημιουργήσει το Airbnb έφτασε σε αξία το 1,9 δισ. το 2018 και ανήλθε στο 10% της συνολικής τουριστικής δαπάνης. Υπολογίζεται πως 76.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα έχουν "ανεβεί" στην πλατφόρμα του Airbnb, ενώ το 2018 σημειώθηκαν 28,5 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Ομως αυτή η ανάπτυξη έχει επιπτώσεις στον κλασικό ξενοδοχειακό κλάδο, όπου οι απώλειες θέσεων εργασίας κατά την τελευταία τριετία έφτασαν τις 37.000, ενώ η μείωση των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία προκάλεσε απώλεια εσόδων 300 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα αναφέρει επίσης πως με την στροφή των ιδιοκτητών στο Airbnb έχει αυξηθεί κατά 20% ο όγκος των απορριμμάτων με τη σχετική σύγκριση να γίνεται μεταξύ ενός "κανονικού" ενοίκου και ενός τουρίστα που επισκέπτεται για λίγες ημέρες στην Αθήνα.

Ενα ακόμα σημείο που προκαλεί ανησυχία και έχει εμφανιστεί και σε πόλεις του εξωτερικού όπου το Airbnb έχει προκαλέσει "εισβολή" τουριστών είναι η αύξηση στις τιμές των ενοικίων, ως αποτέλεσμα της μείωσης των διαθέσιμων κατοικιών. Η έρευνα της Grant Thornton κάνει λόγο για αύξηση 8,3% στις τιμές των ενοικίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ