Οι απειλές που δέχεται η ελληνική οικονομία το 2019

Οι απειλές που δέχεται η ελληνική οικονομία το 2019

Μια δύσκολή περίοδος ξεκινάει για την ελληνική οικονομία, με το 2019 να είναι έτος εκλογών εν μέσω ανοιχτών ζητημάτων και κινδύνων σχολιάζει το Bloomberg.

Σε ανάλυση του για την Ελλάδα στη νέα μεταμνημονιακή χρονιά το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει πως η Αθήνα σχεδιάζει να εκδώσει νέα ομόλογα για να συγκεντρώσει έως 7 δισ. ευρώ φέτος, ενώ επιθυμεί να χρησιμοποιήσει μέρος των αποθεματικών που αποτελούν το "μαξιλάρι" ρευστότητας. To Bloomberg, παράλληλα, βλέπει τρεις εσωτερικούς κινδύνους που μπορεί να δυσκολέψουν το εγχείρημα εξόδου στις αγορές.

Ο πρώτος κίνδυνος είναι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός ως αποτέλεσμα των δικαστικών προσφυγών για τις περικοπές στις συντάξεις. Παρόμοιες ανησυχίες έχει εκφράσει και το ΔΝΤ, καθώς τυχόν ακύρωση προηγούμενων περικοπών ο λογαριασμός θα είναι βαρύς καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει εφάπαξ 15 δισ. που αντιστοιχούν σε παλαιότερες περικοπές και 4 δισ. ετησίως.

Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Ιδιαίτερα αναφορά κάνει το πρακτορείο στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και στο ιταλικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Ο τρίτος και τελευταίος κίνδυνος προέρχεται οι εκλογές και η στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα, καθώς ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια θα έχει αντίκτυπο και στην πορεία της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ