Τράπεζα της Ελλάδος: Μειώστε φόρους και εισφορές

Τράπεζα της Ελλάδος: Μειώστε φόρους και εισφορές

Μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματων και των εταιρικών κερδών, καθώς και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συστήνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι πάνω από 10 μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και του ΟΑΣΑ, ανέφερε σε ομιλία του σε συνέδριο ο Δημ. Μαλλιαρόπουλος, επικεφαλής οικονομολόγος και διευθυντής οικονομικών αναλύσεων της Τράπεζας της Ελλαάδος.

Ο κ. Μαλλιαρόπουλος ανέφερε ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και των φόρων έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση στο κόστος παραγωγής και στις τιμές των προϊόντων. Για τον εργαζόμενο η μείωση της φορολογίας εισοδήματος αυξάνει τις καθαρές αποδοχές και κατά συνέπεια ευνοεί την κατανάλωση, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει εισοδήματα από την παραοικονομία.

Αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις η μείωση της φορολογίας στα εταιρικά κέρδη αυξάνει τις επενδύσεις. Βραχυπρόθεσμα υπάρχει μεν επιδείνωση στο πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα ωστόσο μεσοπρόθεσμα υπάρχει θετική επίδραση λόγω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΤτΕ σχολίασε πως η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής είναι αναγκαία ώστε η Ελλάδα να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ