Σκληρά παζάρια για τον νόμο Κατσέλη

Αγωνία για τα σπίτια χιλιάδων δανειοληπτών

Σκληρά παζάρια για τον νόμο Κατσέλη

Αγωνία επικρατεί σε χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν «κόκκινα» δάνεια και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους σε περίπτωση που πάψει να υφίσταται ο νόμος Κατσέλη.

Οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς το οποίο θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Σε λιγότερο από ένα μήνα το προστατευτικό πλαίσιο που έσωσε χιλιάδες πρώτες κατοικίες, αλλά δημιούργησε και στρεβλώσεις αφού το εκμεταλλεύτηκαν και στρατηγικοί κακοπληρωτές, θα πάψει να υφίσταται.

Το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των δανειστών και της ελληνικής πλευράς και θα πρέπει να κλείσει πριν από το τέλος του έτους, καθώς τότε λήγει η ισχύς των σχετικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη.

Η κυβέρνηση ζητά την παράταση του μέτρου για ένα χρόνο και περιμένει την απάντηση των δανειστών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τόσο οι Ευρωπαίοι (συμπεριλαμβανομένου του SSM, δηλαδή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της Ευρωζώνης) όσο και οι ελληνικές τράπεζες θεωρούν ότι ο πήχης θα πρέπει να χαμηλώσει στις 100.000 ευρώ (αντικειμενική αξία ακινήτου για τον άγαμο), με πρόνοια μόνο για πραγματικά ευάλωτες κατηγορίες δανειοληπτών.

Στο τραπέζι βρίσκεται ως εναλλακτική λύση και το μοντέλο του προγράμματος «Εστία» το οποίο εφαρμόστηκε στην Κύπρο και προέβλεπε σημαντικό κούρεμα του στεγαστικού δανείου και επιδότηση από το κράτος του 1/3 της μηνιαίας δόσης για τα πιο αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά και τα υπόλοιπα 2/3 της δόσης καταβάλλονται από τον οφειλέτη.
Ως προϋπόθεση είναι το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, η αξία του ακινήτου τις 350.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας, να μην υπερβαίνουν το 125% της αγοραίας αξίας της κύριας κατοικίας, όπως θα προκύπτει από την εκτίμηση.


Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο: «Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη. Το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήταν το κομμάτι της πρώτης κατοικίας και εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα. Όσοι είναι εντός του νόμου Κατσέλη, στις 31-12-2018 δεν χάνουν κανένα δικαίωμα, ακόμα και μόνο η αίτηση να έχει γίνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ