Στην... αντεπίθεση η κυβέρνηση για τις συντάξεις μέσω προσχεδίου προϋπολογισμού

Σενάριο για ενσωμάτωση των εξαγγελιών Τσίπρα στο προσχέδιο - Χωρίς περικοπές οι συντάξεις

Στην... αντεπίθεση η κυβέρνηση για τις συντάξεις μέσω προσχεδίου προϋπολογισμού

Διατεθειμένη να κάνει την επιθετική κίνηση τη Δευτέρα και να καταθέσει στη Βουλή προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο θα αποτυπώνει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και όχι τα ψηφισμένα μέτρα και αντίμετρα εμφανίζουν πληροφορίες την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι το προσχέδιο δεν θα περιέχει την περικοπή των συντάξεων ούτε τα αντίμετρα του 2017 αλλά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, το επίδομα στέγασης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους.

Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε μια συζήτηση η οποία ήδη κάνει κακό στην οικονομία. Οι αγορές παραμένουν κλειστές για την Ελλάδα καθώς τα επιτόκια των ομολόγων δεν αποκλιμακώνονται. Ειδικά χθες, φάνηκε και το πόσο ευαίσθητη είναι η Ελλάδα σε εξελίξεις στο εξωτερικό. Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατέθεσε προϋπολογισμό που δεν άρεσε στις Βρυξέλλες και τα ελληνικά ομόλογα έγιναν και πάλι λιγότερο ελκυστικά στα μάτια των επενδυτών.

Για να βελτιωθούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, χρειάζονται «καλές ειδήσεις» όπως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους. Αυτή δεν ήρθε την περασμένη Παρασκευή γιατί ηMoody’sζητάει καλύτερες επιδόσεις από τις τράπεζες στο θέμα των κόκκινων δανείων, επιμονή στις μεταρρυθμίσεις κα σταθερή έξοδο στις αγορές. Πώς θα γίνουν όλα αυτά αν δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις συντάξεις προκειμένου να σταλεί σήμα στις αγορές σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης;

Η στασιμότητα στη βαθμολόγια των ελληνικών ομολόγων, η διατήρηση του επιτοκίου του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο επίπεδο του 4%, η επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο είναι μερικές μόνο από τις πρώτες συνέπειες της αβεβαιότητας. Αν αυτή συνεχιστεί –όπως φαίνεται- μέχρι τον Δεκέμβριο οπότε και αναμένεται να έχουμε εικόνα για το θέμα των συντάξεων, το κλίμα αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο και να επηρεάσει και βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας όπως είναι η πορεία των επενδύσεων αλλά και του ΑΕΠ. Ήδη τα πρώτα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο δεν είναι και τόσο θετικά καθώς ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών ξεπέρασε τον αντίστοιχο των εξαγωγών και ενώ το πετρέλαιο καλπάζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ