Ανάπτυξη μεν, χωρίς επενδύσεις δε

Στο +1,8% το ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο – Μειωμένες για μια ακόμη φορά οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου

Ανάπτυξη μεν, χωρίς επενδύσεις δε

Με σημαντική ώθηση κυρίως από τις εξαγωγές υπηρεσιών οι οποίες εμφανίζονται ενισχυμένες σε ποσοστό 12,2% αλλά και την συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη η οποία παρουσίασε μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία κινήθηκε για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο με θετικό πρόσημο. Ο ρυθμός ανάπτυξης για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, ανέρχεται στο 1,8%, ποσοστό που είναι οριακά χαμηλότερο από την ετήσιο στόχο του 1,9%. «Βαρίδι» για ένα ακόμη τρίμηνο αποτελούν οι επενδύσεις καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2017.

 

Εκτός από την ανάπτυξη του 1,8% για το β’ τρίμηνο η ΕΛΣΤΑΤ ανέβασε και τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο στο +2,5%. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά θα ξεκινήσει τις συζητήσεις με τους θεσμούς την επόμενη εβδομάδα έχοντας στα χέρια της πλήρη επιβεβαίωση των στόχων που έχουν τεθεί για την πορεία του ΑΕΠ φέτος.

Το θετικό πρόσημο του β’ τριμήνου οφείλεται στις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές:

  1. Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,8% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2017
  2. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το β’ τρίμηνο
  3. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,4% δηλαδή με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με τη μεταβολή των εισαγωγών οι οποίες ενισχύθηκαν σε ποσοστό 4,3%

Για τη σημασία της πορείας ανάπτυξης, νωρίτερα το fpress.gr μετέδιδε τα εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ