Ολες οι ημερομηνίες "σταθμοί" που θα κρίνουν φορολογικούς συντελεστές και συντάξεις

Στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών στις 10 Σεπτεμβρίου - Καθοριστικό το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου

Ολες οι ημερομηνίες "σταθμοί" που θα κρίνουν φορολογικούς συντελεστές και συντάξεις

Μακρύς θα είναι ο κατάλογος των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές της και στη μετά μνημόνιο εποχή η οποία "ξημέρωσε" με το που έδειξε το ημερολόγιο 21 Αυγούστου. Ο χρόνος όμως μέσα στον οποίο θα γίνουν οι διαβουλεύσεις που θα κρίνουν ουσιαστικά το αν θα μειωθούν ή όχι οι συντάξεις, το αν θα υπάρξουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, μόνο μακρύς δεν θα είναι. Μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, πρακτικά θα έχουν τελειώσει τα πάντα ενώ η επισημοποίηση των όποιων αποφάσεων θα γίνει στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου. Ένα "καυτό" φθινόπωρο, ξεκινάει για την κυβέρνηση με το "καλημέρα" τυης μεταμνημονιακής περιόδου. 

3 Σεπτεμβρίου: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Ένα ποσοστό ανάπτυξης της τάξεως του 2% ή μεγαλύτερο θα είναι αρκετό για να δώσει «φτερά» στο οικονομικό επιτελείο ώστε να διεκδικήσει και την καταβολή έκτακτου μερίσματος κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, και το «πάγωμα» των συντάξεων από την 1/1/2019 αλλά και τη χρηματοδότηση των φορολογικών ελαφρύνσεων. Προς το παρόν, υπάρχουν θετικές ενδείξεις από τις λιανικές πωλήσεις και τα έσοδα του τουρισμού αλλά οι εισαγωγές ήταν ιδιαίτερα αυξημένες στο δεύτερο εξάμηνο. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επενδύσεων.

7 Σεπτεμβρίου: Είναι η ημερομηνία πραγματοποίησης του πρώτουEurogroupμετά τις καλοκαιρινές διακοπές αλλά –κυρίως- μετά την έξοδο της 5ηςχώρας της Ευρωζώνης από τα μνημόνια. Η ατζέντα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να ενημερωθούν για την 1ηαποστολή του μεταμνημονιακού κουαρτέτου στην Αθήνα με στόχο τον έλεγχο του προϋπολογισμού και την εκτέλεση των συμφωνηθέντων.

8 Σεπτεμβρίου: Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για την ομιλία του στη ΔΕΘ. Η προετοιμασία της ομιλίας έχει ξεκινήσει πριν από τις θερινές διακοπές με τον κύριο όγκο των εργασιών να εκτελείται από το οικονομικό επιτελείο. Το ζητούμενο είναι να περιγραφεί η επόμενη ημέρα και ειδικά τα τρία «πακέτα» παροχών: το έκτακτο μέρισμα μέσα στο 2018, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από την 1/1/2019 και –κυρίως- το πάγωμα των συντάξεων έστω με αντάλλαγμα την μη ενεργοποίηση των λεγόμενων αντίμετρων.

10 Σεπτεμβρίου: Όπως ανακοίνωσε χθες ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ, Κομισιόν και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) θα βρίσκονται στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και ειδικά την κατάρτιση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Πρακτικά, στο επίκεντρο θα βρεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 το οποίο και θα πρέπει να αποτυπώσει από τη μια τον τρόπο με τον οποίο θα παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ και από την άλλη να «χωρέσει» όλες τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

01 Οκτωβρίου: Θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή και πλέον να αποτυπωθούν για πρώτη φορά δημόσια τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τους δανειστές. Για πρώτη φορά ύστερα από 8 χρόνια, οι προβλέψεις του προσχεδίου θα πρέπει να είναι πολύ κοντά στις τελικές καθώς μέχρι τις 16 Οκτωβρίου και θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός στην Κομισιόν βάσει των διαδικασιών ελέγχου του ευρωπαϊκού εξαμήνου στο οποίο έχει ήδη υπαχθεί η Ελλάδα.

05 Νοεμβρίου: Είναι τοEurogroupτου συγκεκριμένου μήνα το οποίο αναμένεται να ασχοληθεί με την Ελλάδα. Θα συζητηθεί τόσο ο προϋπολογισμός και το θέμα των μέτρων και των αντίμετρων της επόμενης χρονιάς όπως επίσης και το περιεχόμενο της έκθεσης που θα συντάξουν οι θεσμοί μετά την παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας. Το περιεχόμενο αυτή της έκθεσης θα κρίνει και το αν θα προχωρήσει ή όχι η εκταμίευση της πρώτης δόσης με τα κέρδη από ταANFAsκαι ταSMPsύψους 600 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ