Το μυστικό σχέδιο για Italexit

Στο φως της δημοσιότητας το πλάνο που έφερε την υπογραφή του παρολίγον υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας, Πάολο Σαβόνα

Το μυστικό σχέδιο για Italexit

«Ποιος φοβάται αυτόν τον άνδρα;», έγραφε ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ιταλικής εφημερίδας Libero, πριν από μερικές ημέρες, πάνω από τη φωτογραφία του Πάολο Σαβόνα. Αυτός ο 81χρονος οικονομολόγος με το συντηρητικό γκρι κοστούμι δεν μοιάζει και τόσο τρομακτικός. Όμως είναι ο άνθρωπος που λίγο έλειψε να προκαλέσει την επανάληψη της κρίσης του ευρώ.

 

Της Κορίνας Σαμάρκου

Εκ πρώτης όψεως, η αρχική απόφαση της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων να τοποθετήσουν τον Σαβόνα στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών της υπό σύσταση κυβέρνησής τους, δεν μοιάζει και τόσο προβληματική. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν διακεκριμένο ακαδημαϊκό με λαμπρή καριέρα και πολύτιμη εμπειρία σε υπουργικές θέσεις, στην Τράπεζα της Ιταλίας, σε μεγάλες τράπεζες του ιδιωτικού τομέα και στην ένωση βιομηχάνων Confindustria. Κοιτάζοντας το βιογραφικό του, κανείς δεν μπορεί παρά να θεωρήσει ότι ο Σαβόνα ήταν μια εξαιρετικά mainstream επιλογή για τα δεδομένα αυτών των λαϊκιστών, που έχουν ορκιστεί να γκρεμίσουν το παλιό ιταλικό κατεστημένο.

ΑΣΒΕΣΤΟ ΜΙΣΟΣ

Όμως εάν ο ηλικιωμένος οικονομολόγος από τη Σαρδηνία μετατράπηκε μέσα σε ένα βράδυ στον πιο τρομακτικό άνθρωπο της Ευρώπης, το χρωστά στις ευρωσκεπτικιστικές απόψεις του και στο μίσος του για τη Γερμανία.

Σκληρός επικριτής της Συνθήκης του Μάαστριχτ και του κοινού νομίσματος, έχει αποκαλύψει ότι το ευρώ αποτελεί «την ανησυχία της επαγγελματικής ζωής του». Ο ίδιος δηλώνει θερμός υποστηρικτής του ευρωπαϊκού project, αρκεί η Ένωση να μην μετατραπεί σε «μια μορφή υπερεθνικού κράτους».

Όμως στο ζήτημα του ευρώ, δεν μασά τα λόγια του. Το κοινό νόμισμα είναι «μια γερμανική φυλακή», γράφει στο βιβλίο του «Σαν εφιάλτης και όνειρο». Και τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της επιστροφής στη λιρέτα. «Πρέπει να ετοιμάσουμε ένα Plan B για να βγούμε από το ευρώ εάν είναι αναγκαίο. Η άλλη εναλλακτική είναι να καταντήσουμε σαν την Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Σαβόνα επιτίθεται στους Ιταλούς αξιωματούχους που επέλεξαν να βάλουν τη χώρα στο ευρώ καθώς και στον συμπατριώτη του πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, γιατί όπως λέει, το κοινό νόμισμα μείωσε την αγοραστική δύναμη των Ιταλών στο μισό. Όμως, περισσότερο από όλους απεχθάνεται τους Γερμανούς.

«Η Γερμανία εμπνεύστηκε και δημιούργησε το ευρώ για να ελέγχει και να εκμεταλλεύεται τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αποικιακό τρόπο», γράφει στο βιβλίο του. «Η Γερμανία δεν έχει αλλάξει γνώμη για το ρόλο της στην Ευρώπη μετά το τέλος του Ναζισμού, έστω και εάν έχει εγκαταλείψει την ιδέα της στρατιωτικής επιβολής του». Και σε μια συνέντευξη που είχε δώσει το 2017, προχωρούσε ακόμα παραπέρα. «Αυτοί που σήμερα λένε ότι είναι ευρωπαϊστές είναι στην πραγματικότητα κατά της Ιταλίας. Δεν υπάρχει Ευρώπη, αλλά μια Γερμανία που περιτριγυρίζεται από φοβισμένους».

Μετά από αυτά, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έκρινε ότι οι ευρωσκεπτικιστικές απόψεις του Σαβόνα είναι ασυμβίβαστες με τη θέση του υπουργού Οικονομικών. «Στο πλαίσιο του ρόλου μου ως εγγυητή, δεν θα μπορούσα να δεχθώ μια επιλογή που ενδεχομένως να οδηγήσει στην έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ και να προκαλέσει ανησυχίες στους Ιταλούς και τους ξένους επενδυτές», είπε ο πρόεδρος, προκαλώντας την οργή του συνασπισμού των λαϊκιστών και εκκλήσεις για την αποπομπή του Ματαρέλα.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Όμως η απόφασή του αυτή δικαιώνεται από την αποκάλυψη της Repubblica ότι ο Σαβόνα έχει ήδη στο συρτάρι του γραφείου του ένα μυστικό σχέδιο 80 σελίδων για την αποχώρηση της Ιταλίας από το ευρώ και την επιστροφή στη λιρέτα. Ο ακαδημαϊκός ήταν μέλος μιας ομάδας 13 οικονομολόγων που το 2015 συνέταξαν στα κρυφά το έγγραφο «Plan B: Ένας πρακτικός οδηγός για την έξοδο από το ευρώ». Αυτή η ομάδα των ειδικών ισχυριζόταν ότι βρήκε «τον καλύτερο δυνατό τρόπο» για την αποχώρηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης από το κοινό νόμισμα.

Το έγγραφο που μόλις βγήκε στην επιφάνεια, παρουσιάζει ένα μυστικό σχέδιο 80 slides, στα οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Ρώμη θα πρέπει να τυπώσει στα κρυφά οκτώ δισεκατομμύρια νέα χαρτονομίσματα της λιρέτας, ώστε να μην διακινδυνεύσει την αποσταθεροποίηση των αγορών. Μόλις το υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει ένα επαρκές απόθεμα χαρτονομισμάτων, η κυβέρνηση θα μπορεί να ανακοινώσει την επιστροφή στη λιρέτα, ένα βράδυ Παρασκευής. Το νέο εθνικό νόμισμα θα βρίσκεται και επίσημα σε κυκλοφορία τη Δευτέρα το πρωί, ανέφερε το σχέδιο, με το οποίο βγήκαν στην επιφάνεια οι πραγματικές προθέσεις του παρ’ ολίγον υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ