Τα έξι μέτρα που θα υπογραφούν στο Χίλτον και θα αδειάσουν τις τσέπες μας

ΕΝΦΙΑ, αντικειμενικές αξίες, ΕΚΑΣ, προστασία κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, συντάξεις και ΦΠΑ στο τραπέζι

Τα έξι μέτρα που θα υπογραφούν στο Χίλτον και θα αδειάσουν τις τσέπες μας

Κατάργηση ΕΚΑΣ, μειώσεις συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ για χιλιάδες νησιώτες, κατάργηση προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, αύξηση αντικειμενικών αξιών και ενδεχομένως ΕΝΦΙΑ. Είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που πρέπει να υπογράψει η κυβέρνηση μέσα στα επόμενα τέσσερα 24ωρα προκειμένου να ολοκληρώσει με επιτυχία την 4η αξιολόγηση. Ο κατάλογος που δείχνει ότι και αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων μόνο... περίπατος δεν θα είναι, διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Τα κλιμάκια στην Αθήνα δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να συζητήσουν θέμα αναβολής της μείωσης των συντάξεων καθώς αυτό αποτελεί απόφαση του Eurogroup. Τα κλιμάκια θα επικεντρωθούν στο δημοσιονομικό δηλαδή στο αν υπάρχουν περιθώρια ενεργοποίησης των αντίμετρων κατά το 2019 και αν υπάρχει λόγος να έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολογήτου. Δηλαδή, από τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο θα προκύψει το τελικό χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης των μέτρων και των αντίμετρων.
  2. Θα πρέπει να δημοσιευτεί «εδώ και τώρα» η απόφαση για την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ. Μόλις δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, από Ιούνιο μήνα οι συνταξιούχοι θα μάθουν από τον Ιούνιο ότι το επίδομα αλληλεγγύης θα καταργηθεί από τις αρχές του 2019 κάτι που σημαίνει ότι θα χαθούν επιπλέον 410 ευρώ τον χρόνο (ή 35 ευρώ τον μήνα) για τουλάχιστον 220.000 δικαιούχους.
  3. Προαπαιτούμενο είναι και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου. Έχουν απομείνει μόνο πέντε νησιά να απολαμβάνουν τους χαμηλούς συντελεστές αλλά και τα πέντε βρίσκονται στη δύσκολη ζώνη του προσφυγικού. Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σημαίνει αύξηση του κατώτατου συντελεστή από το 19% στο 24% και του μειωμένου συντελεστή από το 9% στο 13%.
  4. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει τελικώς με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Σε τουλάχιστον 3000 περιοχές, υπάρχουν σοβαρές αποκλείσεις ανάμεσα στις εισηγήσεις που έχουν καταθέσει οι εκτιμητές. Υποτίθεται ότι την τελική τιμή θα την έδινε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή η οποία όμως δεν έχει αναλάβει ακόμη έργο καθώς η τελική διαδικασία καθορισμού των τιμών ζώνης θα βρεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων με τους θεσμούς. Ο τελικός κατάλογος θα περιλαμβάνει ανατιμήσεις σε πολλές περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης
  5. Συνδεδεμένο με το θέμα των αντικειμενικών αξιών είναι και το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ. Οι όποιες δημοσιονομικές αποκλίσεις θα πρέπει να καλυφθούν με διαφοροποιήσεις των συντελεστών φορολόγησης. Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών θα είναι περιορισμένες ώστε να μην χρειαστούν μεγάλες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες.
  6. Στο τέλος του χρόνου, λήγει το πλαίσιο προστασίας για την κύρια κατοικία από τον πλειστηριασμό. Το συγκεκριμένο θέμα όπως και συνολικά ο νόμος Κατσέλη με τις τουλάχιστον 140.000 αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ