«Πρόσω ολοταχώς» του ΤΑΙΠΕΔ η πώληση μαρίνων

«Πρόσω ολοταχώς» του ΤΑΙΠΕΔ η πώληση μαρίνων

Ξεκινούν οι διαδικασίες αξιοποίησης για τις μαρίνες και τα περιφερειακά λιμάνια. Ήδη προχώρησαν οι διαγωνισμοί για τις μαρίνες Αλίμου και Χίου, με σημαντικό ενδιαφέρον για την πρώτη. Μέσα στο προσεχές δίμηνο αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για τρία περιφερειακά λιμάνια και συγκεκριμένα της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας.
Το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει την παραχώρηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (κρουαζιέρα, μαρίνα, ακτοπλοΐα κ.λπ.) στα περιφερειακά λιμάνια. Ειδικά για τα τρία πρώτα λιμάνια αναμένονται οι τελικές προτάσεις των συμβούλων για το μοντέλο αξιοποίησης.

Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης φαίνεται πως υπάρχει σοβαρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ προωθείται παράλληλα και σχέδιο διασύνδεσης μέσω σιδηροδρόμου με τα λιμάνια Βάρνας και Μπουργκάς της Βουλγαρίας.

Εκτός από την Αλεξανδρούπολη, το δεύτερο πιο ελκυστικό λιμάνι, με βάση και τις εισηγήσεις που είχαν κάνει προ μηνών οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρείται η Ηγουμενίτσα, στην οποία καταλήγει η Εγνατία Οδός. Τόσο για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όσο και για της Κέρκυρας έχουν εξεταστεί διάφορα σενάρια, ένα από τα οποία περιλαμβάνει την παραχώρηση μόνο του λιμένα κρουαζιέρας.

Για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Βόλου φαίνεται πως υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες RO-RO και ξηρού φορτίου. Στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας και της Καβάλας εξετάζεται επίσης η παραχώρηση δραστηριότητας που συνδέεται με τα τουριστικά σκάφη, δηλαδή της μαρίνας.

Για τα λιμάνια της Αττικής (Ελευσίνα, Ραφήνα, Λαύριο), υπάρχει η ελπίδα πως η συνεχής ανάπτυξη του Πειραιά, με αύξηση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, αυτοκινήτων κ.λπ., θα οδηγήσει σε πλήρη κάλυψη του ΟΛΠ, με αποτέλεσμα αναγκαστικά να στραφούν δραστηριότητες προς Λαύριο και Ελευσίνα, αλλά και προς τη Ραφήνα.

Ειδικά για την Ελευσίνα, οι Κινέζοι της Cosco δεν κρύβουν τις προθέσεις για την απόκτησή της, σε συνδυασμό με την προσπάθεια για ενεργότερη ανάμιξή τους στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής.

Ο ΟΛΠ, που ελέγχεται από την Cosco, προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, ενώ θεωρείται υποψήφιος για την απόκτηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αν προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για είσοδο ειδικού εκκαθαριστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ