Ριζικές αλλαγές στην αδειοδότηση των αρτοποιείων

Ριζικές αλλαγές στην αδειοδότηση των αρτοποιείων

 


Τα πάνω – κάτω έρχονται στα αρτοποιεία. Η κυβέρνηση προσαρμόζει τα κριτήρια για τη νόμιμη λειτουργία στα δεδομένα των μικρών αρτοποιείων που υπάρχουν στην Ελλάδα, ενώ μειώνει και τα απαραίτητα τετραγωνικά για την χορήγηση αδείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο νόμος του 2007 (ν. 3526/2007) έθεσε ανεδαφικά κριτήρια και προϋποθέσεις για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, για την ίδρυση και λειτουργία των αρτοποιείων, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ελάχιστα τετραγωνικά λειτουργίας.

Ο νόμος αυτός έσπρωχνε στο κλείσιμο χιλιάδες παραδοσιακά αρτοποιεία, ιδίως σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, ενώ αποθάρρυνε την είσοδο νέων αρτοποιών στην αγορά του «παραδοσιακού άρτου».

Με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου εισάγονται κτηριοδομικά κριτήρια που ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα και τις ανάγκες των αρτοποιείων στην Ελλάδα, τα οποία δεν θα επηρεάσουν τα καταστήματα που ήδη λειτουργούν, αλλά θα καταστήσουν πιο εύκολη τη δραστηριοποίηση νέων επιχειρήσεων στον κλάδο. Το ελάχιστο εμβαδόν των αρτοποιείων θα είναι 70 τετραγωνικά μέτρα, ενώ επιπλέον τίθεται τέλος στο καθεστώς ομηρίας χιλιάδων μικρομεσαίων αρτοποιών σε όλη τη χώρα που δημιούργησε ο νόμος του 2007.