Όλη η αλήθεια για το επενδυτικό success story της κυβέρνησης

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας οι αριθμοί –Γιατί «φούντωσαν» οι άμεσες ξένες επενδύσεις

Όλη η αλήθεια για το επενδυτικό success story της κυβέρνησης

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν… μείωση. Το Μέγαρο Μαξίμου θριαμβολογεί για την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων η οποία ήρθε λόγω… Fraport η οποία έχει ήδη μπει στο στόχαστρο για τη μέχρι τώρα διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκδηλώνει την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι η συνολική επενδυτική δραστηριότητα μέσα στο 2017, υποχωρεί ακόμη περισσότερο κατά 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και ενώ οι επενδύσεις είχαν υποχωρήσει στα τάρταρα

Όσο για τη… συνέχεια, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο όμως για να προχωρήσει θέλει … αρετή και τόλμη. Για να συγκεντρωθούν πάνω από 4,5 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018 όπως προβλέπει το μνημόνιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι αυτή που θα βάλει την υπογραφή της στην πώληση όχι μόνο του Ελληνικού αλλά και του ΟΤΕ, και της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων και των εταιρειών υδάτων και άλλων «ασημικών» του δημοσίου.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να επαναλάβει τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ο «ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου», ο δείκτης που αποτυπώνει την επίδραση των επενδύσεων στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, έδειξε πτώση στο β’ τρίμηνο του 2017 συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι επενδύσεις περιορίστηκαν στα 4,934 δις. ευρώ έναντι 5,203 δις. ευρώ στο β’ τρίμηνο του 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016, ήταν το χειρότερο έτος από πλευράς επενδυτικής δραστηριότητας των τελευταίων 20 ετών. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, περιορίστηκε στα 20,3 δις. ευρώ –ποσό μικρότερο ακόμη και από τα 20,574 δις. ευρώ του 2015- και επίδοση που είχε να καταγραφεί από το μακρινό 1996.

Η κυβέρνηση μιλάει για επενδύσεις ενώ μπροστά μας είναι τα… αποκαϊδια: οι επενδύσεις σε κατοικίες το 2016, περιορίστηκαν στο 1,1 δις. ευρώ όταν το 2007 είχαν φτάσει στα 25 δις. ευρώ. Οι επενδύσεις σε μηχανήματα ήταν μόλις 5,47 δις. ευρώ από 12 δις. ευρώ το 2008. Και το σύνολο των επενδύσεων έχει περιοριστεί στα 20,3 δις. ευρώ από 60 δις. ευρώ το 2007, 50 δις. ευρώ το 2009 και 40 δις. ευρώ το 2010.

Για να ωραιοποιήσει την κατάσταση, το Μέγαρο Μαξίμου απομόνωσε τις άμεσες ξένες επενδύσεις οι οποίες όμως αποτελούν ένα πολύ μικρό τμήμα της συνολικής επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Ακόμη και εκεί όμως, η στατιστική είναι… αλλοιωμένη από μία και μόνο επένδυση, αυτή των Γερμανών στα αεροδρόμια.

Οι υποχρεώσεις στο σκέλος των άμεσων επενδύσεων –αντιστοιχούν πρακτικά στις άμεσες ξένες επενδύσεις- διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2017 στα 2,13 δις. ευρώ έναντι μόλις 748 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Ειδικά τον Ιούνιο, καταγράφηκαν άμεσες ξένες επενδύσεις 536 εκατ. ευρώ έναντι 211 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ο Ιούνιος ήταν ο μήνας εξαγοράς του 24% του ΑΔΜΗΕ από την εταιρεία State Grid Europe. H μεγαλύτερη ξένη επένδυση ήταν αυτή που αποτυπώθηκε στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας τον Μάρτιο μήνα κατά τον οποίο το σχετικό ποσό εκτοξεύτηκε στα 728 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 110 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016. Είναι ο μήνας κατά τον οποίο καταγράφεται η άμεση συμμετοχή των εταιρειών Fraport AG και Slentel Ltd από την Κύπρο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των θυγατρικών που ανέλαβαν τη διαχείριση των περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα (σ.σ συνυπολογίζονται και οι χορηγήσεις ενδοομιλικών δανείων στις θυγατρικές). Προκύπτει λοιπόν ότι από τα 2,13 δις. ευρώ που είναι οι άμεσες ξένες επενδύσεις εξαμήνου πάνω από το μισό ποσό προέρχεται από την παραχώρηση των αεροδρομίων και την πώληση του ΑΔΜΗΕ δηλαδή από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η σύγκριση των άμεσων ξένων επενδύσεων του 2017 γίνεται με το κακό 2016 και το τραγικό 2015 έτος κατά το οποίο κυριαρχούσε ο φόβος του Grexit. Oλόκληρο το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν 2,78 δις. ευρώ έναντι μόλις ενός δις. ευρώ το 2015 και 2,02 δις. ευρώ το 2014 ή 2,179 δις. ευρώ το 2013). Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων αλλά και το κλίμα στην οικονομία. Δεν είναι τυχαίο το αρνητικό ρεκόρ του 2010 στα 249 εκατ. ευρώ με την καλύτερη επίδοση της τελευταίας 15ετίας να είναι αυτή του 2006 όταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν στα 4,268 δις. ευρώ.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας