Το παρασκήνιο πίσω από την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά το 2014

Γιατί έγινε τώρα η κίνηση - Πώς έκλεισε η έκδοση - οι όροι του ομολόγου

Το παρασκήνιο πίσω από την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά το 2014

Για κλείσιμο του «κουπονιού» της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου στο 4,375% και συνολική απόδοση στο επίπεδο του 4,625% κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες αμέσως μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών. Οι προσφορές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανήλθαν στα 6,5 δις. ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες –οι οποίες έχουν φτάσει ήδη και σε κυβερνητικές πηγές- θα καταγραφεί μια πτώση της τάξεως του 0,3% σε σχέση με το ομόλογο που αντικαθίσταται με κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,94%.2823,62

Στην πραγματικότητα , η διαδικασία που άνοιξε χθες δεν πρόκειται για «έξοδο στις αγορές» αλλά για μια προσπάθεια αναχρηματοδότησης υφιστάμενων υποχρεώσεων.

Το εγχείρημα, όπως ανέφερε από το πρωί το fpress.gr είχε επιτυχία για μια σειρά από οικονομικούς αλλά και πολιτικούς λόγους:

  1. Η Ελλάδα βγαίνει με ένα επενδυτικό προϊόν το οποίο προσφέρει αποδόσεις άνω του 4% σε μια περίοδο που οι χώρες της Ευρωζώνης δανείζονται ακόμη και με αρνητικά επιτόκια.
  2. Οι επενδυτές τοποθετούνται περίπου εκ του ασφαλούς καθώς, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα μέχρι και το 2022 οπότε και θα λήξει το ομόλογο που εκδόθηκε χθες θα είναι σε πρόγραμμα. Μπορεί αν μην λέγεται μνημόνιο, σε κάθε περίπτωση όμως θα υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις της χώρας (για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%) και αντίστοιχα η «προστασία» της Ευρωζώνης.
  3. Η έκδοση του ομολόγου έχει τύχει μεγάλης στήριξης από τους συμβούλους της κυβέρνησης οι οποίοι και θα εισπράξουν αμοιβές άνω του 1,5 εκατ. ευρώ. Το παρασκήνιο λέει ότι η έκδοση είναι «κλεισμένη» πριν καν ξεκινήσει και αυτό που μένει να φανεί είναι η υπερκάλυψη (δηλαδή πόσες φορές θα καλυφθεί το ποσό των 4 δις. ευρώ) για να φανεί και το κατά πόσο υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον.
  4. Η κυβέρνηση ειδικά σε ότι αφορά στο κομμάτι της εξόδου στις αγορές, φαίνεται να απολαμβάνει της στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης οι οποίες θέλουν και η ελληνική πλευρά να έχει μια μικρή «νίκη» σε πολιτικό επίπεδο ύστερα από τις διαδοχικές ήττες (αποδοχή πρόσθετων μέτρων 4,5 δις. ευρώ, μη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μη συμμετοχή στο QE). H άφιξη Μοσκοβισί στην Αθήνα στο «διήμερο του ομολόγου» μπορεί και να μην είναι καθαρή σύμπτωση.

Η διάθεση πολιτικής εκμετάλλευσης της έκδοσης, φάνηκε και από τη χθεσινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου η οποία αναφέρει: «Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:

α. Την απόφαση τουEurogroupτης 15ηςΙουνίου.

β. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σεCaa2, από τον οίκο Moody’s,στις 23 Ιουνίου 2017.

γ. Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.

δ. Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.

ε. Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τηνStandardandPoor’s,στις 21 Ιουλίου 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ