Politico: Το Grexit πλέον δεν τρομάζει

Politico: Το Grexit πλέον δεν τρομάζει

Η νευρικότητα έδωσε τη θέση της σε… χασμουρητό

Την αλλαγή στάσης της παγκόσμιας οικονομίας απέναντι σε ένα ενδεχόμενο Grexit επισημαίνει σε άρθρο του το Politico, αφού όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι ημέρες που το Grexit προκαλούσε νευρικότητα στις αγορές έχουν περάσει, προσθέτοντας ότι σήμερα μία αναφορά στην Ελλάδα είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ένα ανέκφραστο βλέμμα, αν όχι χασμουρητό. «Με το χρέος μακριά από τα χέρια των πιστωτικών αγορών και στα θησαυροφυλάκια της ΕΚΤ και της Ευρώπης, η Αθήνα δεν μπορεί πλέον να ταρακουνήσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».

Το Politico αναφέρεται και στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, σύμφωνα με το άρθρο, δεν το κατάλαβε αυτό παρά μόνο μετά την εκλογή του, το 2015. Εκλέχθηκε με την υπόσχεση να ανατρέψει το μεγαλύτερο μέρος της λιτότητας που είχαν επιβάλλει οι δανειστές και έκανε δημοψήφισμα στηριζόμενος στην εκλογική του νίκη, με το αποτέλεσμα να είναι το «Όχι». Μετά ήρθε η πραγματικότητα. «Αντιμέτωπος με την κατάρρευση του ελληνικού συστήματος, την έξοδο από την ευρωζώνη και ένα μέλλον πιο θλιβερό από το παρόν, πείστηκε αναγκαστικά». Ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα των Αριστερών βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Ο ροκ σταρ Βαρουφάκης που κάποτε υποστήριζε ότι πρέπει να κουνάει το δάχτυλο στη Γερμανία, τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Από την αρχή της κρίσης, μέρος της γερμανικής στρατηγικής στο ελληνικό ζήτημα ήταν να μην κάνει την πρόοδο πολύ εύκολη. Αν και οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν θα το παραδεχθούν δημόσια, το να τιμωρούν την Ελλάδα ως παραδειγματισμό ήταν πάντα μέρος του σχεδίου τους, σημειώνει το Politico.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ