«Ψαλιδίζει» την ανάπτυξη της οικονομίας ο ΟΟΣΑ

«Ψαλιδίζει» την ανάπτυξη της οικονομίας ο ΟΟΣΑ
Ανάπτυξη μόλις 1,1% του ΑΕΠ εφέτος, έναντι 2,7% που ανέμενε ο Προϋπολογισμός, 2% που προβλέπει η Κομισιόν και 1,8% που παραδέχτηκε η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο περιμένει για τη φετινή χρονιά ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Για το 2018 ο πήχης ανεβαίνει στο 2,5%.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι αυτό έχει σταθεροποιηθεί, αλλά παραμένει πολύ υψηλό και απαιτείται «πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους για να διασφαλισθεί η μεσο - μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα». «Η ελάφρυνση του χρέους, περιλαμβανόμενης της επέκτασης των λήξεων των δανείων και πρόσθετων περιόδων χάριτος θα μείωνε τις ευπάθειες, θα αύξανε την ανάπτυξη και θα ενίσχυε την ικανότητα της Ελλάδα να χειριστεί το βάρος του χρέους της. Η ελάφρυνση του χρέους θα άνοιγε τον δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ και, σε συνδυασμό με μία περαιτέρω πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη φορολογική συμμόρφωση, θα επέτρεπε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες σε υψηλής ποιότητας επενδυτικά προγράμματα», αναφέρει η έκθεση.

Ειδική αναφορά γίνεται στις τράπεζες και στην ανάγκη αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν την αγορά και ειδικότερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τονίζεται η ανάγκη άρσης των capital controls και της περαιτέρω απεξάρτησης από τον ΕLA.

Ο Οργανισμός θεωρεί ότι περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης σε επίπεδο φόρου εισοδήματος και ο έλεγχος των δαπανών για τις συντάξεις είναι μέτρα καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση του σημαντικών δημοσιονομικών επιτευγμάτων των τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα ελευθερώνουν πόρους για τις κοινωνικές ανάγκες που είναι απολύτως αναγκαίες.

Η αγορά εργασίας βελτιώνεται, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, και η υψηλότερη ζήτηση από το εξωτερικό ενισχύει τις εξαγωγές.

Για την ανεργία, προβλέπει ότι θα μειωθεί από το 23,5% πέρυσι στο 22,2% φέτος και περαιτέρω στο 20,1% το 2018. Οι επενδύσεις, αναφέρεται, έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από τα πολύ χαμηλά επίπεδα και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.
Ο αποπληθωριστής της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να ανέλθει στο 0,9% φέτος και το 1% το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ