Έρχονται περικοπές 3,6 δισ. σε αφορολόγητο και συντάξεις

Έρχονται περικοπές 3,6 δισ. σε αφορολόγητο και συντάξεις
Βαρύς αποδείχτηκε τελικά ο λογαριασμός του Eurogroup στο οποίο αποφασίστηκε και η επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα ώστε να επιτευχθεί μια τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Η συμφωνία αφορά το πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ ευρώ, ή 2% του ΑΕΠ. Το 1% του ΑΕΠ θα προέλθει απ' τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης το 2019 και το άλλο 1% απ' τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup , Γ. Ντάισελμπλουμ στο σημερινό Eurogroup επιτεύχθηκε συμφωνία για τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» . «Στη σημερινή συνάντηση πετύχαμε μεγάλη πρόοδο, όσον αφορά τη β’ αξιολόγηση» επεσήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «πλέον, οι συζητήσεις θα κινηθούν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα».

Όπως εξήγησε, «καταφέραμε να επιτύχουμε συμφωνία για τις μεγάλες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις» και πλέον, απομένουν να διευθετηθούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό» έσπευσε να προσθέσει, δίχως να δώσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς «ποτέ δεν το κάνει αυτό, αφού είναι πρακτικό το ζήτημα».

Η συμφωνία του Eurogroup προβλέπει βέβαια, την πιθανότητα εμπροσθοβαρούς εφαρμογής των μέτρων του 2020, καθώς εφόσον διαπιστωθεί ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις των δανειστών (σ.σ. πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), τότε το πακέτο μείωσης του αφορολόγητου ορίου θα τεθεί σε εφαρμογή το 2019 και όχι το 2020.

Η σχετική απόφαση θα καθοριστεί πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή το 2018, όταν και αναμένεται να οριστεί η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Από την πλευρά του,τοΔΝΤ έσπευσε να επιβεβαιώσει την πρόοδο που έγινε στο Eurogroup. Φρόντισε όμως και να κρατήσει χαμηλά τους τόνους σημειώνοντας δυο στοιχεία: ότι παραμένουν ανοικτά θέματα σε ότι αφορά τις μεταρρυθυμίσεις αλλά και ότι δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αν δεν υπάρξει και η ρύθμιση χρέους, ο δεύτερος πυλώνας που αναδεικνύει συνεχώς στις τοποθετήσεις του.

Τσακαλώτος: Δεν νομοθετείται lockout επιστρέφουν συλλογικές συμβάσεις

Ουπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος μετά το Eurogroup της Μάλτας ανέφερε όπως σε όλες τις συμφωνίες που υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας ικανοποιήσουν και αυτά που μας ικανοποιούν. Είναι στη φύση της συμφωνίας να έχει συμβιβασμούς και πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον λαό.

Η συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα είναι τα μέτρα και τα αντίμετρα, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι συμφωνήθηκε 1% του ΑΕΠ θετικά μέτρα και αρνητικά μέτρα το 2019 και 1% του ΑΕΠ επίσης θετικά και αρνητικά το 2020.

Τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες και θα ισχύουν έτσι και αλλιώς. Τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν επίσης και θα υλοποιηθούν αν είμαστε εντός των στόχων, σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, τα θετικά μέτρα το 2019 θα είναι από τη μεριά των δαπανών, κάνοντας λόγο για ένα πακέτο 1,8 δισ. ευρώ που θα αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση και μέτρα για την αναπτυξιακή πολιτική.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, θα μειωθεί η συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα και θα υπάρξει ένα αναπτυξιακό πακέτο.

Το 2020 οι αλλαγές θα αφορούν στον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος.
Επίσης, ο υπουργός δήλωσε ότι στα εργασιακά δεν θα υπάρξει η νομοθέτηση lockout και αύξηση στις ομαδικές απολύσεις. Οι συλλογικές συμβάσεις θα επιστρέψουν σε «κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα» στα μέσα του 2018, με επαναφορά της επεκτασιμότητας, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Μοσκοβισί: Έξι φορές πάνω από το στόχο το πλεόνασμα του 2016

Καλωσορίζω την συμφωνία επί της αρχής που επετεύχθη μετά από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων. Έγινε πολύ δουλειά τις τελευταίες ημέρες και ώρες, είπε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί. Οι Θεσμοί θα γυρίσουν σύντομα στην Αθήνα για να κλείσει το SLA.
Ο χρόνος είναι κατάλληλος για να μπει τέλος στην αβεβαιότητα που βαραίνει την ελληνική οικονομία για πολύ καιρό και κάνει δύσκολη την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Εχει γίνει προσπάθεια, τόνισε, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι έξι φορές πάνω από το στόχο και ελπίζουμε ότι θα πιαστούν οι στόχοι για φέτος και το 2018.
Χαρακτήρισε τη συμφωνία για μέτρα 1+1% «ισορροπημένη» και τόνισε ότι η προοπτική είναι συμμετρικά η χώρα να πάρει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας.

Ρέγκλινκ: Αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα στο πρωτογενές πλεόνασμα

Αισιόδοξος για την άμεση ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τις εργασίες του Eurogroup. «Υπάρχει συμφωνία για τα βασικά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος» επεσήμανε χαρακτηριστικά και χαιρέτισε την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης.
«Είμαστε στις σωστές ράγες για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση» έσπευσε να προσθέσει. Όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2016, υποστήριξε ότι εφόσον επιβεβαιωθούν σε 15 μέρες από τη Eurostat, θα πρόκειται για «ένα μεγάλο επίτευγμα».

Κερέ: Σύντομα και τεχνική συμφωνία

Την άποψη ότι μια τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αναγκαία πολύ σύντομα εξέφρασε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Ο ίδιος ανέφερε πως σε αυτή τη βάση θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και τα σχετικά μέτρα για την ελάφρυνσή του τις επόμενες εβδομάδες. Ο Μπ. Κερέ τόνισε επίσης την ανάγκη να ληφθούν γρήγορα τα προαπαιτούμενα από την ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας πως η αβεβαιότητα επηρεάζει την οικονομία. «Τώρα είναι η ώρα να διανύσουμε το τελευταίο μίλι» τόνισε ο Μπ. Κερέ.

Ανακοινωθέν Eurogroup

Στην επίτευξη συμφωνίας ως προς «τα κεντρικά στοιχεία της μεταρρυθμιστικής πολιτικής» εστιάζει το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, κάνοντας ειδική μνεία στα αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την ελληνική αξιολόγηση.
Όπως αναφέρεται επακριβώς, η επιτευχθείσα συμφωνία «αναφέρεται στο μέγεθος, το χρονοδιάγραμμα και την αλληλουχία των μεταρρυθμίσεων». «Οι θεσμοί θα συνεχίσουν την τεχνική εργασία στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό, ώστε να ολοκληρώσουν σύντομα τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» προστίθεται στο ανακοινωθέν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ