Το Eurogroup θα αξιολογήσει τις παροχές Τσίπρα

Το Eurogroup θα αξιολογήσει τις παροχές Τσίπρα
Ανοικτό κρατά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας το θέμα της 13ης σύνταξης και του «παγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, παρότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες φάνηκε ότι υπάρχει διάθεση να ξεπερασθεί το ζήτημα, που αρχικά τέθηκε από τον Β. Σόιμπλε.

Εκπρόσωπος του ΕΜΣ, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, που αποτελούν τους μετόχους του μηχανισμού, έχουν λάβει γνώση προκαταρκτικής έκθεσης των Θεσμών, σύμφωνα με την οποία «τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση εγείρουν σοβαρές ανησυχίες, τόσο σε επίπεδο διαδικασίας, όσο και ουσίας, αναφορικά με τις δεσμεύσεις του μνημονίου, ιδιαίτερα τα μέτρα που αφορούν τις συντάξεις».

Σύμφωνα με την ίδια προκαταρκτική έκθεση, πάντως, τα μέτρα απλώς μειώνουν τα περιθώρια ασφαλείας για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2016, χωρίς να προβλέπεται ότι θα υπάρξει εξαιτίας τους αστοχία. Για τα δύο επόμενα χρόνια, τα μέτρα δεν έχουν επίδραση, εκτός εάν επαναληφθούν στο μέλλον, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γερμανού επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, την τελική απόφαση για την αξιολόγηση των μέτρων θα πρέπει να λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΕΜΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ