Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: Να λογοδοτήσει ο Ντάισελμπλουμ για το «πάγωμα» των μέτρων

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: Να λογοδοτήσει ο Ντάισελμπλουμ για το «πάγωμα» των μέτρων
Έκτακτη σύγκληση της διάσκεψης των προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα ζήτησε η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, προκειμένου να κληθεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, «να λογοδοτήσει για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους». Το αίτημα των Σοσιαλιστών στηρίζει η ευρωομάδα της Αριστεράς και η ευρωομάδα των Πρασίνων.

Το θέμα έθεσε στην ολομέλεια του ΕΚ ο επικεφαλής του Γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ούντο Μπούλμαν, μιλώντας εκ μέρους της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών.

Την πρόταση υποστήριξε και η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν επιτρέπεται να απαιτούνται από την Ελλάδα πράγματα που υπερβαίνουν κατά πολύ το κοινοτικό κεκτημένο, καθώς και ότι «δεν επιτρέπεται κάποιοι κύριοι μεμονωμένοι, είτε λέγονται Σόιμπλε είτε διαφορετικά, να συμπεριφέρονται θέλοντας να εκθέσουν την ελληνική κυβέρνηση και αφαιρώντας μας τη δυνατότητα δράσης που έχουμε για ναοικοδομήσουμε από κοινού την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ευρωομάδα των Πρασίνων, επίσης, στήριξε την πρόταση για έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ πολλοί ευρωβουλευτές της χειροκρότησαν θερμά κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων.

Στην ομιλία του ο κ. Μπούλμαν διερωτήθηκε για ποιο λόγο παγώνουν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Για ποιο λόγο; Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει χρήματα αυτά τα Χριστούγεννα στους πιο φτωχούς συνταξιούχους. Θεωρούμε το μέτρο αυτό, λανθασμένο και υπερβολικό. Πιστεύουμε όμως ότι ο ελληνικός λαός τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει πάρα πολλά, και μετά από τα δεδομένα και τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, ότι έχει τηρηθεί και με το παραπάνω η οικονομική συμφωνία. Παρακαλώ, να διαβιβάσετε στον κ. Σουλτς το εξής: Η ομάδα μου θέλει να συγκληθεί έκτακτη διάσκεψη των προέδρων. Η ομάδα μου επιθυμεί να καλέσει εκεί τον κ. Ντάισελμπλουμ, να προσκληθεί να δικαιολογηθεί και να λογοδοτήσει ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων», ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ