Ο Ομπάμα φεύγει ...οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

Ο Ομπάμα φεύγει ...οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται
Αισιόδοξα ότι μπορούν να έρθουν σε καταρχήν συμφωνία με τους επικεφαλής του κουαρτέτου μέσα στις επόμενες 9 ημέρες, δηλαδή μέχρι τη συνεδρίαση του Euroworking Group εμφανίστηκαν χθες κυβερνητικά στελέχη με την επανέναρξη των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς.

Με τον Γιώργο Σταθάκη να παραμένει στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα παρά την αλλαγή χαρτοφυλακίου, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χθες το πρωί «σε καλό κλίμα» όπως έλεγαν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη με στόχο να ολοκληρωθούν «εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγραμμάτος».

Βασικός στόχος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι να κλείσουν τα βασικά θέματα της β’ αξιολόγησης: το δημοσιονομικό, το θέμα της χρηματοδότησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και –φυσικά- το εργασιακό το οποίο άνοιξε χθες το απόγευμα και επίσημα. Για αρκετά από τα επιμέρους θέματα, διαφάνηκε χθες το ενδεχόμενο να δοθεί περιθώριο χρόνου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το θέμα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Μετά την χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, συμφωνήθηκε οι εκκρεμότητες για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου (σ.σ μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις και για το θέμα του χρέους).

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με το θέμα του υπερταμείου, είναι η διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας αλλά και η στελέχωση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας με την οποία θα ολοκληρωθεί το σχήμα διοίκησης του Ταμείου (σ.σ ήδη με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, επιλέχθηκαν τα πρόσωπα που στελεχώνουν το Εποπτικό Συμβούλιο).

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σήμερα το απόγευμα –μετά την αποχώρηση του αμερικανού προέδρου- με την ατζέντα να περιλαμβάνει θέματα υγείας αλλά και τις εκκρεμότητες στα χρηματοπιστωτικά. Από την Πέμπτη, ο ρυθμός θα ενταθεί με στόχο βασικά ζητήματα να κλείσουν μέχρι την 21η Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ