Μοσκοβισί: Έως το τέλος του έτους θα υπάρχει μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Μοσκοβισί: Έως το τέλος του έτους θα υπάρχει μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος
Την ελπίδα του ότι έως το τέλος του έτους θα υπάρχει μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος, με τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί Μιλώντας στο Politico, τόνισε ότι πρόθεση της Ευρώπης είναι να μετατρέψει την ελληνική κρίση σε μία «ιστορία επιτυχίας», προσθέτοντας ότι έως τώρα υπάρχει «καλή πρόοδος».

Το ζήτημα του χρέους παραμένει «παγωμένο» μετά το κρίσιμο Eurogroup του Μαΐου, όταν οι ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν ότι τυχόν βαθιές και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις θα αποφασιστούν, το 2018, δηλαδή μετά τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου, και μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο. Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα λάβει μέρος χρηματοδοτικά στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν υπάρξει συμφωνία που θα καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο σε βάθος χρόνου.

Το Ταμείο προτίθεται να παρουσιάσει έως το τέλος του έτους νέα μελέτη για το τι πρέπει να γίνει σχετικά με το ελληνικό χρέος και πιέζει τους Ευρωπαίους για δράση μέσα στους επόμενους μήνες. Το ΔΝΤ σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους στο διοικητικό συμβούλιό του φέτος και πιέζει τους ευρωπαίους για δράση.

Ο κ. Μοσκοβισί τάχθηκε επίσης υπέρ της τροποποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας, προκειμένου να βρεθεί μία χρυσή τομή στην Ευρώπη ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και η αναπτυξιακή πολιτική. Επισήμανε πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει κατάργηση των σημερινών κανόνων, αλλά απλοποίησή τους.