Τον Οκτώβρη οι δημοπρασίες ενέργειας της ΔΕΗ

Τον Οκτώβρη οι δημοπρασίες ενέργειας της ΔΕΗ
Θα δημοπρατηθούν ποσότητες ισχύος 350 Μεγαβατώρων

Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) που παράγει ηΔΕΗ. Αυτό έγινε γνωστό από τον πρόεδρο του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ)Μιχάλη Φιλίππουστη διάρκεια τεχνικής ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με θέμα το "Σύστημα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας".

Για το 2016, όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, θα δημοπρατηθούν ποσότητες ισχύος 350 Μεγαβατώρων ανά ώρα και το 2017 676 Μεγαβατώρες ανά ώρα. Τα προθεσμιακά προϊόντα και οι δημοπρασίες θα γίνονται, σύμφωνα με την πρόταση του ΛΑΓΗΕ ανά τρίμηνο.

Ωστόσο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEΗΜανώλης Παναγιωτάκηςανέφερε στην ομιλία του ότι "οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν ήταν αναγκαίος μηχανισμός και ενδεχομένως μπορεί να αποβεί και επικίνδυνος, οδηγώντας σε ανεπανόρθωτη ζημιά για τηΔΕΗκαι στην αποσταθεροποίηση συνολικά του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας".

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο ίδιος σημείωσε ότι το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο, ώστε να είναι προς όφελος των καταναλωτών, ενώ πρόσθεσε ότι απαιτείται υπευθυνότητα και να μην επικρατήσουν οι λογικές του εύκολου κέρδους.

Μιλώντας από το βήμα της ημερίδας της ΡΑΕ, που διεξήχθη στο πλαίσιο τηςδημόσιας διαβούλευσηςγια τον νέο Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο επικεφαλής της ΔEΗ τόνισε ότι «εφαρμόζουμε τα ΝΟΜΕ σε μία αγορά στρεβλή τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική» .

Αναφορικά με την τιμή εκκίνησης, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι, αν είναι αισθητά κάτω από την ΟΤΣ (η οποία, όπως είπε, δεν αντανακλά το πλήρες κόστος ηλεκτρικής ενέργειας), η ΔEΗ θα αναγκαστεί να διαθέτειμεγάλο μέροςτης παραγωγής της κάτω του κόστους, με κίνδυνο να οδηγηθεί σε κατάρρευση, συμπαρασύροντας μαζί της το σύνολο της αγοράς. Επιπλέον, ανέφερε ότι η παραγωγή λιγνίτη, αυτή την περίοδο τουλάχιστον, δεν είναι ανταγωνιστική, δηλαδή φθηνότερη συγκριτικά με τις μονάδες φυσικού αερίου.

Ο επικεφαλής της ΔEΗ χαιρέτισε τις συνεργασίες τωνεναλλακτικώνπαρόχων με δίκτυα λιανικής, επισημαίνοντας την ανάγκη για επενδύσεις ώστε αυτοί να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν κρατούνται οι πελάτες με ένα call center».

Ο πρόεδρος της ΡΑΕΝίκος Μπουλαξήςστην ίδια ημερίδα απαντώντας στον κ. Παναγιωτάκη τόνισε ότι ο νόμος για το ΝΟΜΕ θα εφαρμοστεί. Όπως επισήμανε στόχος των δημοπρασιών ρεύματος είναι να μειωθεί το μερίδιο τηςΔΕΗ στην αγορά κάτω από το 50% στο τέλος του 2019.

Στην ίδια εκδήλωση εκπρόσωποι των εναλλακτικών παραγωγών - προμηθευτών και των ενεργοβόρων βιομηχανιών, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους αναφορικά με κενά που υπάρχουν ως προς τον τρόπο διενέργειας των δημοπρασιών, ενώ το κλειδί για την επιτυχία του μηχανισμού δημοπρασιών είναι η τιμή εκκίνησης, η οποία ακόμη δεν έχει καθοριστεί.