ΔΝΤ για G20: Εστιάστε στις "πληγές" της παγκόσμιας οικονομίας

ΔΝΤ για G20: Εστιάστε στις "πληγές" της παγκόσμιας οικονομίας
Έκκληση για ενίσχυση της ζήτησης και του εμπορίου εν όψει G20

Να επικεντρωθούν στα πραγματικά προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας κάλεσε το ΔΝΤ τους ηγέτες της G20, εν όψει της συνόδου κορυφής στο Χανγκτσού της Κίνας την ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης που έθεσαν το 2014, και ο οποίος έχει μείνει πολύ πίσω.

Τα σημεία τα οποία υπογραμμίζει το ΔΝΤ είναι η μειωμένη ζήτηση, η αναθέρμανση του εμπορίου, αλλά και η υλοποίηση διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις οικονομίες που έχουν μείνει πίσω προκειμένου να υπάρξει ευρύτερη ανάπτυξη. Όπως αναφέρει το Ταμείο, από την έρευνά του προκύπτει ότι ο ρυθμός αύξησης του όγκου του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών έχει επιβραδυνθεί στις περισσότερες χώρες από το 2012 στο μισό του αντίστοιχου ρυθμού στην 20ετία πριν το 2007.

"Αν και τα τρία τέταρτα αυτής της πτώσης μπορούν να αποδοθούν στην ασθενέστερη οικονομική δραστηριότητα, κυρίως στις αδύναμες επενδύσεις, ο φθίνων ρυθμός στην απελευθέρωση του εμπορίου και η πρόσφατη άνοδος των προστατευτικών μέτρων έχουν ενισχύσει την καθοδική τροχιά", αναφέρει το ΔΝΤ, προσθέτοντας: "Τέτοιες μειώσεις στο διεθνές εμπόριο μπορεί να οδηγήσουν σε μικρότερη αύξηση του ΑΕΠ".

Το ΔΝΤ κάλεσε τους ηγέτες να "προβάλλουν τα θετικά επιχειρήματα υπέρ της παγκοσμιοποίησης" και να βλέπουν το εμπόριο ως "μέσο για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου". "Είναι εύκολο να κατηγορείς το εμπόριο για όλα τα κακά σε μία οικονομία, αλλά περιορίζοντας το ελεύθερο εμπόριο θα σταματούσες μία μηχανή που έχει φέρει πρωτοφανή κέρδη σε ευημερία σε όλο τον κόσμο για πολλές δεκαετίες", δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ανάρτηση που έκανε στο blog του Ταμείου.