Λαγκάρντ: "Δε μετέχουμε ακόμα στο ελληνικό πρόγραμμα - το χρέος δεν είναι βιώσιμο"

Λαγκάρντ: "Δε μετέχουμε ακόμα στο ελληνικό πρόγραμμα - το χρέος δεν είναι βιώσιμο"
Ξεκαθάρισε τη θέση της η επικεφαλής του ΔΝΤ εν όψει του G20

Αισιόδοξη ότι το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις σύντομα θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί εμφανίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Reuters εν όψει της συνεδρίασης του G20. Να σημειωθεί ότι η ομάδα του ΔΝΤ επιστρέφει στην Αθήνα το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου ώστε να προχωρήσει στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας (περισσότερα εδώ).

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις πρόσφατες προσπάθειες αποκρατικοποίησης της Ελλάδας,ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι το ΔΝΤδεν είναι ακόμα έτοιμονα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, όπως άλλωστε είχε ξεκαθαρίσει στο παρελθόν.

"Δεν μετέχουμε στο πρόγραμμα, επειδή έχω πει επανειλημμένα ότι αυτό πρέπει να βασίζεται σε δύο σκέλη.Πρώτον, πρέπει να υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και, δεύτερον, πρέπει να υπάρχει ένα χρέος που να είναι βιώσιμο με τους κανόνες και τις μετρήσεις μας και αυτό δεν ισχύει τώρα", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τηνπαγκόσμια οικονομία, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ μπορεί να υποβαθμίσει εκ νέου τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016, καθώς οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί από τηναδύναμη ζήτηση, την εξασθένιση του εμπορίου και των επενδύσεων και την αυξανόμενη ανισότητα, σημεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ηγέτες του G20, και να φέρουν λύσεις σε αυτά.

Και παρότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υλοποιηθεί οι μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης λόγω Brexit ή η κατάρρευση της κινεζικής ανάπτυξης, η κα Lagarde περιέγραψε τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ως "ελαφρά φθίνουσα ανάπτυξη, εύθραυστη, αδύναμη και σε κάθε περίπτωση μη ενισχυόμενη από το εμπόριο".