Ξεκινούν τα κρίσιμα ραντεβού στις Βρυξέλλες- Τι περιλαμβάνουν οι ατζέντες των υπουργών

Ξεκινούν τα κρίσιμα ραντεβού στις Βρυξέλλες- Τι περιλαμβάνουν οι ατζέντες των υπουργών
Στη μάχη της διαπραγμάτευσης ρίχνεται από Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση. Τρία βασικά μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας -ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης- ταξιδεύουν για τις Βρυξέλλες με διαφορετική ατζέντα ο καθένας.


Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντήσει τον Πιερ Μοσκοβισί λίγες ημέρες πριν από την «κάθοδο» των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων της α’ αξιολόγησης που θα φέρουν τα 2,8 δισ. ευρώ στο ταμείο του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο Γιώργος Σταθάκης θα ανοίξει τα θέματα του ΕΣΠΑ στην προγραμματισμένη συνάντηση με την αρμόδια επίτροπο Κορίνα Κρέτσου, ενώ ο Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Euro Working Group το οποίο και θα προετοιμάσει την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Η ελληνική αποστολή ήταν ούτως ή άλλως προετοιμασμένη για άσκηση πιέσεων όσον αφορά την καθυστέρηση προώθησης των 15 προαπαιτούμενων που θα ανοίξουν τον δρόμο για τον επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης με στόχο την ολοκλήρωση και της β’ αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση έχει ανοικτές νομοθετικές εκκρεμότητες -μεταξύ άλλων τα νέα μέτρα του ασφαλιστικού που κανονικά θα έπρεπε να έχουν ψηφιστεί από τον Μάιο αλλά δόθηκε μικρή χρονική παράταση, καθώς και την επικύρωση από τη Βουλή της σύμβασης για το Ελληνικό, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις (σ.σ.: μεταβίβαση μετοχών του ΟΤΕ ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την πώληση του πακέτου στη γερμανική Deutsche Telecom, ξεκαθάρισμα του τοπίου με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κ.λπ.).

Και ενώ η συζήτηση ήταν προγραμματισμένο να στραφεί αποκλειστικά γύρω από τα θέματα της διαπραγμάτευσης, στην ατζέντα αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της «υπόθεσης Γεωργίου».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντήσει τον Πιερ Μοσκοβισί λίγες ημέρες μετά την ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στην Κομισιόν και στην ελληνική κυβέρνηση. Από χθες, στη συζήτηση μπήκε άλλη μία παράμετρος: το αν η υπόθεση θα απασχολήσει -και με ποιο τρόπο- τη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, παρά τις πιέσεις που φαίνεται πως θα ασκηθούν, αναμένεται να τηρήσει την ίδια στάση εμμένοντας στο ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πάρει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

πηγή: Ναφτεμπορική