Γιούνκερ: Έχουμε πάρει πολλά από τους Έλληνες, τους έχουμε δώσει λίγα

Γιούνκερ: Έχουμε πάρει πολλά από τους Έλληνες, τους έχουμε δώσει λίγα
Υπέρ της άμεσης μείωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde», αναγνωρίζοντας ότι «έχουμε πάρει πολλά από τους Έλληνες, αλλά τους έχουμε δώσει λίγα».

Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους για τις προσεχείς δεκαετίες, και όχι μόνο (διευθέτηση) έως το 2018, ο κ. Γιούνκερ απάντησε: «Εάν μειώναμε το ελληνικό χρέος τώρα δεν θα είχε καμία χρησιμότητα για τη χώρα, δεδομένου ότι δεν υποχρεούται να αποπληρώσει τίποτα τα επόμενα χρόνια. Θα ήταν όμως η αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί από τους Έλληνες».

«Τους έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα. Θα πρέπει τουλάχιστον να τους επιστρέψουμε την αξιοπρέπειά τους», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Υπενθύμισε ακόμη ότι ο ίδιος πάλεψε κατά της ιδέας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα.

Παράλληλα δήλωσε ότι «είμαστε εντελώς κοντά για μια νέα συμφωνία για το πρόγραμμα προσαρμογής» και ότι επικροτεί τις προσπάθειες των Ελλήνων».
Αναφερόμενος τέλος στην κοινωνική αναστάτωση που έχει προκαλέσει στη Γαλλία το εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Γιούνκερ είπε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα ήταν η αντίδραση (με διαδηλώσεις) σε Παρίσι και Μασσαλία, εάν η Γαλλία έπρεπε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που επιβλήθηκαν στους Έλληνες. Τη στιγμή μάλιστα που η εργασιακή μεταρρύθμιση που επιθυμεί να επιβάλει η κυβέρνηση είναι το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε».