Κομισιόν: H Ελλάδα θα ζητήσει γραπτή δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Κομισιόν: H Ελλάδα θα ζητήσει γραπτή δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της Κομισιόν, η Ελλάδα θα ζητήσει γραπτή δέσμευση από τους δανειστές πως θα ξεκινήσει η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Η πρώτη διερευνητική προσπάθεια του Γερούν Ντάισελμπλουμ έπεσε στο κενό, αφού αρκετές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης αντιτίθενται στην ελληνική απαίτηση. Αυτό όμως που ξάφνιασε τους αξιωματούχους είναι το γεγονός ότι εκτός από τις σκληροπυρηνικές χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Λεττονία, άρνηση εξέφρασαν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που τη δικαιολόγησαν ότι δεν διατίθενται για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους να «χαρίσουν» κάτι στην Ελλάδα καθώς και αυτές πέρασαν από σκληρά προγράμματα στήριξης.

«Υπήρξε μια αρχική έκπληξη για τη στάση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Αυτό όμως που ισχυρίζονται δεν ισχύει. Επίσης η Γερμανία αρνείται με τη δικαιολογία ότι πρέπει να έχει την έγκριση της Βουλής για να ξεκινήσει τη συζήτηση για το χρέος. Είναι όμως ψέμα. Η απόφαση του 2012 συμπεριλαμβάνεται στο μνημόνιο που υπογράφτηκε το καλοκαίρι, συνεπώς καμία έγκριση δεν χρειάζεται για τη συζήτηση. Η έγκριση χρειάζεται για την απόφαση μόνο», αναφέρει ο αξιωματούχος της Κομισιόν.