Γιατί ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές - Όλο το παρασκήνιο

Γιατί ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές - Όλο το παρασκήνιο
Μετά το Πάσχα θα αναζητήσει η ελληνική κυβέρνηση τον πολιτικό συμβιβασμό που θα της επιτρέψει να ξεπεράσει τον «σκόπελο» των έξτρα μέτρων ύψους 3,6 δις. ευρώ χωρίς ωστόσο να τα «κατονομάσει».

Αργά χθες το βράδυ, ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντέϊσενμπλουμ ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί του Eurogroup της Πέμπτης κάτι που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» στην Αθήνα διακόπτονται για να συνεχιστούν μετά το Πάσχα. Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το Μέγαρο Μαξίμου, ανακοίνωσαν χθες το απόγευμα ότι η συμφωνία για το πακέτο των 5,4 δις. ευρώ –το 3% του ΑΕΠ που πρέπει να προέλθει από τον φόρο εισοδήματος, το ασφαλιστικό αλλά και το πακέτο των έμμεσων φόρων- ουσιαστικά έχει κλείσει. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση «κόλλησε» στο θέμα των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δις. ευρώ καθώς η πλευρά του ΔΝΤ δεν φαίνεται να αποδέχεται τον «αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών» που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση εμμένοντας στην αναγκαιότητα να προσδιοριστούν εδώ και τώρα τα μέτρα κάτι στο οποίο αντιδρά έντονα η ελληνική πλευρά.

Η ελληνική πρόταση, συζητήθηκε και επισήμως χθες με τους επικεφαλής του κουαρτέτου. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετέβη στο Χιλτον για διαβουλεύσεις επί του θέματος οι οποίες όμως διήρκησαν μόλις 30 λεπτά. Οι επικεφαλής του κουαρτέτου ζήτησαν να διαβουλευτούν με τους προϊσταμένους τους με αποτέλεσμα αργά χθες το βράδυ να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Eurogroup. Οι δανειστές αποφάσισαν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με τον εκπρόσωπο του Γερούν Ντεϊσνεμπλουμ να ενημερώνει μεσω twitter ότι ««Δεν θα γίνει Eurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη. Χρειάζεται χρόνος. Συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, τα προληπτικά μέτρα και το χρέος σε επόμενο στάδιο»

«Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερις προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup για έναν μηχανισμό ο οποίος θα είναι αυτόματος, αξιόπιστος, αντικειμενικός και θεσμοθετημένος» ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου σε χθεσινή κυβερνητική ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε πριν ανακοινωθεί η αναβολή του Eurogroup. Ουσιαστικά, όπως αποκάλυψε χθες το naftemporiki.gr, η ελληνική πλευρά θέλει να περάσει από τη Βουλή διάταξη η οποία θα επιβάλλει στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών να προχωρά σε αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών εφόσον εντοπιστούν αποκλίσεις από τον στόχο του πρωτογενούς αποτελέσματος. «Κριτής», για το αν θα υπάρχει απόκλιση ή όχι θα είναι η Eurostat η οποία από κοινού με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει κάθε χρόνο τα τελικά αποτελέσματα για τις δημοσιονομικές επιδόσεις όλων των χωρών της ΕΕ. Εφόσον εντοπιστούν αποκλίσεις έναντι των στόχων (σ.σ για το 2017 πρέπει να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% και για το 2018 3,5%) ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών να υποχρεούται δια νόμου να προχωρήσει σε μια από τις δύο επιλογές:
1. Να περικόψει αυτομάτως τις δημόσιες δαπάνες προκειμένου να καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κενό. Το ποσό των 3,6 δις. ευρώ (ή το 2% το ΑΕΠ) δεν θα αναφέρεται σε καμία νομοθετική διάταξη. Άλλωστε, το ποσό πηγάζει αποκλειστικά από την εκτίμηση που κάνει το ΔΝΤ για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2018 (σ.σ το ΔΝΤ επιμένει ότι παρά τα μέτρα των 5,4 δις. ευρώ το 2018 το πλεόνασμα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ έναντι 3,5% που λένε οι Ευρωπαίοι και η ελληνική κυβέρνηση

2. Να προτείνει ισοδύναμα μέτρα στο σκέλος των εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, η επιβολή των μέτρων θα είναι αυτόματη ενώ χρονικά τοποθετείται για τον Μάιο κάθε τους (σ.σ τον Μάιο του 2017 θα εκτιμηθούν πιθανές αποκλείσεις στον προϋπολογισμό του 2016 και τον Μάιο του 2018, οι αποκλείσεις στον προϋπολογισμό του 2017).

Σε αυτό τον μηχανισμό, οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ φέρονται να διατύπωσαν έντονες αντιρρήσεις με την Ουάσινγκτον να επιμένει ουσιαστικά στην άμεση ψήφιση των μέτρων προληπτικού χαρακτήρα παρά τα συνταγματικά εμπόδια που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση.

Όσον αφορά στα μέτρα των 5,4 δις. ευρώ, με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου προκύπτει ότι υπάρχει συμφωνία για το συνολικό πακέτο του 3% του ΑΕΠ. Η ελληνική πλευρά, εκτιμά ότι από τα 5,4 δις. ευρώ, τα 2,8 δις. ευρώ έχουν ήδη υλοποιηθεί (σ.σ προφανώς αναφέρεται στις περικοπές που έχουν επέλθει στις συντάξεις με την επιβολή της εισφοράς υπέρ υγείας, στις περικοπές των πρόωρων συντάξεων κλπ καθώς και στα μέτρα που έχουν ήδη αναγραφεί στον προϋπολογισμό του 2016 χωρίς να έχουν ψηφιστεί (π.χ κατάργηση ΕΚΑΣ, αύξηση εισφορών αγροτών κλπ). Για να αποκαλυφθεί το σύνολο των μέτρων, μένει να κατατεθεί στη Βουλή και το «πακέτο» των έμμεσων φόρων το οποίο εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% αλλά και τις παρεμβάσεις σε τσιγάρα, κινητά, ξενοδοχεία κλπ, θα περιλαμβάνει τελικώς και αύξηση του φόρου στον καφέ. Πιθανή θεωρείται η τροποποίηση του αφορολογήτου έτσι ώστε να διαμορφωθεί κάτω από τα 9090 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.