Λαγκάρντ: Επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα

Λαγκάρντ: Επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα
Η Kριστίν Λαγκάρντ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας συμφώνησαν να επιστρέψει το κλιμάκιο του Ταμείου στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε ότι το Ταμείο παραμένει έτοιμο να στηρίξει το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας με βάση βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα και μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους αλλά και ελάφρυνση χρέους, ενώ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση.

Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου ο οποίος απηύθυνε έκκληση για γρήγορη λύση σε πνεύμα συμβιβασμού και υποχωρήσεων.

Τόμσεν: Δεν είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος

Όπως τόνισε ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη στο περιθώριο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, "είμαστε πολύ σαφείς με όλες τα εμπλεκόμενα μέρη ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί γρήγορα".

Από πέρυσι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά υπάρχουν ακόμη κενά που πρέπει να καλυφθούν, επισήμανε. Όλα τα μέρη πρέπει να βρουν ένα λογικό κοινό έδαφος, που σημαίνει σκληρές αποφάσεις από την Ελλάδα και προσέγγιση για επίλυση των θεμάτων από τους Θεσμούς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της δημόσιας τηλεόρασης.

Παρέμβαση Λιου

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ζήτησε από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να βρουν μία λογική λύση. Μετά από τη συνάντησή του με τον κ. Τσακαλώτο- ο οποίος είχε επίσης συζητήσεις με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μάρτιο Ντράγκι- ο Λιου τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις, αλλά σημείωσε ότι εδώ και καιρό «έχουμε καλέσει όλες τις πλευρές να βρουν μια λογική μέση λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες».

Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. «Εχουν ήδη κάνει πολλά (οι Ελληνες), πρέπει να κάνουν περισσότερα, σημαίνει ότι οι Θεσμοί πρέπει να προσεγγίσουν τις συζητήσεις με την Ελλάδα με πνεύμα επίλυσης διαφορών και εξεύρεσης δρόμου προς τα εμπρός».

Ο Λιου ανέφερε ότι όλες οι πλευρές τον διαβεβαιώνουν ότι αυτός είναι ο στόχος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι βρίσκονται στο ίδιο σημείο», συμπλήρωσε όμως, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν βοηθητικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση, ώστε να ξεκαθαρίσουν μερικά ζητήματα και να «βοηθήσουμε να γίνει η επικοινωνία πιο εύκολη σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά στην τελική, ουσιαστικά είναι ένα θέμα που το ΔΝΤ, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσουν».

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, αποκάλυψε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα «έχει ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις πόσο σημαντικό θεωρεί ότι είναι να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα με έναν λογικό τρόπο όσο γίνεται πιο σύντομα». Ο Αμερικανός υπουργός ήταν ξεκάθαρος και τόνισε απευθυνόμενος σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι «είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί και χρειάζεται να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν». Προειδοποίησε ότι «δεν θα ήταν καλό να υπάρξει μια κατάσταση κρίσης όπως αυτή που έχουμε δει στο παρελθόν, αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν. Η λύση δεν είναι να πει οποιοδήποτε από τα μέρη ότι θα φύγει αλλά για όλα τα μέρη να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις για το πώς θα λύσουν τα θέματα. Υπάρχουν συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδος, έχουν κάνει πρόοδο και νομίζω ότι είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι από πέρυσι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές δύσκολες πολιτικές αλλά υπάρχει τώρα ένα κενό και αυτό το χάσμα πρέπει να καλυφθεί με έναν τρόπο που όλοι οι θεσμοί να μπορούν να αποδεχθούν. Μέρος της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου ήταν πως όταν η Ελλάδα κάνει τα πράγματα που συμφωνήθηκαν το θέμα της αναδιάρθρωσης επίσης θα (πρέπει να επιλυθεί)».