Πρόοδος στα κόκκινα δάνεια- "Αγκάθια" οι επικουρικές και το αφορολόγητο

Πρόοδος στα κόκκινα δάνεια- "Αγκάθια" οι επικουρικές και το αφορολόγητο
Oλοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί η μαραθώνια διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, στην οποία παραβρέθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί στις 3 το μεσημέρι σήμερα.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα πριν την αναχώρηση των επικεφαλής των θεσμών που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια κόκκινα δάνεια θα εξαιρεθούν από την πώλησή τους σε funds.

Ο κ. Τσακαλώτος από την πλευρά του ανέφερε ότι ελληνική πλευρά και δανειστές βρίσκονται κοντά στην κατάρτιση της λίστας με τα φορολογικά μέτρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν συζητά την μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Κόκκινα δάνεια

"Έχουμε φτάσει κοντά" ανέφερε ελληνική πηγή στις 06.00 σήμερα το πρωί μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την τύχη των κόκκινων δανείων. Στο ραντεβού για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια, το οποίο ξεκίνησε περίπου στις 3.30 πμ μετείχε και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε νέο σύστημα προστασίας για τα κόκκινα δάνεια το οποίο δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα όρια και κριτήρια. Και τούτο για να παρακάμψει την κάθετη άρνηση των θεσμών που δεν δέχονται καθόλου όρια προστασίας από το πωλητήριο σε funds, όπως ανέφερε ελληνική πηγή.

"Χάσμα" στις επικουρικές

Κυβερνητική πηγή ανέφερε μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τον υπουργό εργασίας Γ. Κατρούγκαλο ότι δεν έκλεισε το ασφαλιστικό.

Εξήγησε ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις. Ανέφερε ότι ενδεχομένως θα γίνουν νέες προσπάθειες τις πρωινές ώρες, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου επαφών.

Διαπραγματευτική πηγή που έχει σχέση με το ασφαλιστικό, δεν απέκλεισε νέο ραντεβού με τον υπουργό εργασίας Γ. Κατρούγκαλο

Απαιτήσεις ΔΝΤ για μείωση μισθολογικού κόστους

Στη διαπραγμάτευση για το δημόσιο ελληνικές πηγές ανέφεραν ότι θα μειωθεί η αναλογία προσλήψεων αποχωρήσεων τα επόμενα χρόνια. Είπαν ότι υπήρξε κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις από το ΔΝΤ που έχει θέσει 6 ζητήματα και θα ακολουθήσει ανταλλαγή κειμένων. Αρνήθηκαν ότι έχει τεθεί θέμα μείωσης του μισθολογικού κόστους από το ΔΝΤ με συγκεκριμένη εξοικονόμηση δαπάνης κάτι που ωστόσο επιβεβαίωναν άλλες πηγές τις προηγούμενες ημέρες.

Τα μέτρα που ζητούνται από τους θεσμούς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές περιλαμβάνουν παρεμβάσεις για κίνητρα απόδοσης αλλά και ποινές για όσους δεν αποδίδουν (στο πλαίσιο της αξιολόγησης).

Επίσης αναφέρθηκαν στις απαιτήσεις των θεσμών για τις ωριμάνσεις και για το δημοσιονομικό τους κόστος το οποίο ζητείται να περιοριστεί όπως επίσης και τα επιδόματα που δίδονται. Ζητείται να επανεξεταστούν και έτσι εμμέσως να περιοριστεί το κόστος τους ανέφερε αρμόδια πηγή.

Για τις προσλήψεις ανέφερε αρμόδιο στέλεχος ότι συμφωνήθηκε για φέτος να ισχύσει ο κανόνας ένας προς πέντε, του χρόνου ένα προς τέσσερα και εν συνεχεία να βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο.

Πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε από τον κανόνα αυτόν να εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (το 2015, 1500 άτομα), οι ευρωπαϊκές αποφάσεις (πχ οι ώρες εργασίας γιατρών που μειώνονται από 75 h σε 45 και αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες προσλήψεις), και περίπου 6.500 προσλήψεις που εκκρεμούν από προηγούμενα έτη.

Επιπλέον συμφωνήθηκαν πρόσθετες προσλήψεις για υγεία και παιδεία. Επίσης αναφέρθηκε ότι τα ειδικά μισθολόγια θα μεταφερθούν για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Οχι Ελλάδας στο αφορολόγητο

"Δεν συζητάμε για το αφορολόγητο, παραμένει στα 9.100 ευρώ" ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου που αφορούσε το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων. Η ίδια πηγή εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία μέχρι το πρωί σε αυτό το πεδίο των δημοσιονομικών μέτρων, εξηγώντας ότι γύρω από αυτό θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να κλείσει και τα υπόλοιπα μέτωπα. Όπως εξήγησε επιχειρείται συμφωνία με το κοινοτικό σκέλος των θεσμών αλλά και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο έκανε σαφές ότι ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά βρίσκεται κοντά στον επιθυμητό στόχο του 3.5% του ΑΕΠ πρ. πλεονάσματος στο ΔΝΤ "δεν έχουν διάθεση" να μειώσουν το χάσμα (σ.σ. βλέπουν 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα μετά τα μέτρα). Για τον Σόιμπλε και τις δηλώσεις που έκανε περί χρέους η ίδια πηγή τις ερμήνευσε ως μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής.