ΕΚΤ: Πιθανό τα επόμενα τρίμηνα να έχουμε αρνητικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

ΕΚΤ: Πιθανό τα επόμενα τρίμηνα να έχουμε αρνητικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη
Για κίνδυνο διολίσθησης της Ευρωζώνης στον αποπληθωρισμό κάποιους μήνες το πρώτο εξάμηνο του έτους έκανε λόγο ο Έβαλντ Νοβότνι στην ένωση οικονομικών συντακτών.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τόνισε χαρακτηριστικά:«Είναι απολύτως πιθανό…τα επόμενα τρίμηνα να έχουμε μήνες κατά τους οποίους ο πληθωρισμός θα είναι αρνητικός».

«Εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του πετρελαίου», πρόσθεσε.

Ο ίδιος αρνήθηκε να αναφερθεί περαιτέρω στην θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χθες – ότι η εξασθένηση των προοπτικών για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα οδηγήσουν την ΕΚΤ να επανεξετάσει την πολιτική της τον Μάρτιο – αλλά δήλωσε πως η θέση ήταν ομόφωνη.

Η πρόσφατη κατάρρευση στις αγορές που συνδέεται με την οικονομική αβεβαιότητα στην Κίνα ήταν «υπερβολική», δήλωσε ο Νοβότνι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι κινεζικές αρχές λειτούργησαν με υπερβολικά φιλόδοξο τρόπο στην προσπάθειά τους να έχουν μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και παράλληλα ανεξάρτητη επιτοκιακή πολιτική, όταν μπορεί κάποιος να έχει ταυτόχρονα μόνο τα δύο εξ αυτών.

«Βλέπουμε ότι οι τάσεις προς την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων αποδυναμώνονται και πάλι και ότι ο μεγάλος φόβος είναι μάλλον ότι οι Κινέζοι θα υποτιμήσουν το νόμισμά τους περισσότερο επιθετικά», δήλωσε ο Νοβότνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ