Σταθάκης: Πρόθεσή μας η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τις διατραπεζικές συναλλαγές

Σταθάκης: Πρόθεσή μας η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τις διατραπεζικές συναλλαγές
Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν συμμορφωθούν με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 9 Δεκεμβρίου και βάζει φρένο στις υπερβολικές χρεώσεις που επιβάλλουν για τη χρήση πιστωτικών καρτών, αλλά και στις διατραπεζικές συναλλαγές.


Διευκρίνισε πάντως ότι η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει πρώτη να προχωρήσει στην εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η όποια παρέμβαση, αν χρειαστεί να γίνει από πλευράς κυβέρνησης, «θα είναι μέσα στα επιτρεπόμενα όρια και στα πλαίσια των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού».

Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή του υπουργού Οικονομίας ήταν επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου, που υποστήριξε ότι οι καταναλωτές δεν έχουν καμία προστασία από το υπερβολικό κόστος χρήσης που τους επιβάλλουν οι τράπεζες, ιδιαίτερα για τις πιστωτικές κάρτες, αλλά και τις υπέρογκες χρεώσεις στις διατραπεζικές τους συναλλαγές. «Ακόμα και για απλά εμβάσματα οι καταναλωτές πληρώνουν από 2-10 ευρώ. Δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτή η υπερβολική χρέωση», σημείωσε.

Ο κ. Κεγκέρογλου υποστήριξε ακόμα ότι θα έπρεπε να υπάρξει άμεση εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 9 Δεκεμβρίου για τις τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν ανεξέλεγκτα τις υπερβολικές χρεώσεις στις διατραπεζικές συναλλαγές.

Ο κ. Σταθάκης αντέτεινε ότι το υπουργείο μόλις τέθηκε σε ισχύ ο ευρωπαϊκός κανονισμός έστειλε επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, ζητώντας την άμεση εφαρμογή του στις διατραπεζικές συναλλαγές και προσέθεσε ότι «πρόθεση μας είναι να εφαρμόσουμε πλήρως την κοινοτική οδηγία».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας, χαρακτήρισε το πρόβλημα με τις υπερβολικές διατραπεζικές χρεώσεις «σύνθετο και περίπλοκο, ιδιαίτερα όταν αφορά 4μερή συστήματα», για αυτό, όπως είπε, «χρειάζεται μια πιο σύνθετη παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης για να βρεθούν σύννομοι τρόποι».

Τέλος, ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει πρώτα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και να επιβάλει συγκεκριμένους κανονισμούς, και μετά θα ακολουθήσει η έκδοση υπουργικής απόφασης για το ύψος των προστίμων και τον φορέα που θα επιβάλλει τα πρόστιμα σε όσα πιστωτικά ιδρύματα παρανομούν με χρεώσεις που υπερβαίνουν το 0,2% ή το 0,3% της αξίας της συναλλαγής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ