Με καλούς οιωνούς η συνάντηση Τσακαλώτου - Πάντοαν

Με καλούς οιωνούς η συνάντηση Τσακαλώτου - Πάντοαν
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στη Ρώμη, όπου θα έχει αναλυτική συζήτηση με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να βρει απέναντί του έναν θετικό συνομιλητή.


Από τη Ρώμη ξεκινά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την ευρωπαϊκή του περιοδεία ενόψει της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Εκεί θα έχει συνάντηση με τον Ιταλός ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται να βρει έναν θετικό συνομιλητή, από την στιγμή που η Ιταλία ανέκαθεν υποστήριζε ότι αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, διαμορφώνεται και ένα γενικότερο θετικό κλίμα λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι υπέρ μιας πραγματικής ευελιξίας για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύγκλιση Αθήνας - Ρώμης στον άξονα της ανάπτυξης

"Με λιτότητα, η Ευρώπη πεθαίνει", είναι η θέση της ιταλικής κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, και η κυβέρνηση Ρέντσι φέτος αναμένεται να προχωρήσει σε μια κάποια μεταρρύθμιση. Στις θέσεις της δεν διακρίνεται ακραία αντιμετώπιση του όλου θέματος.

Έχουν περάσει, δηλαδή, οι εποχές των τεχνοκρατών, όπως εκείνη της κυβέρνησης Μόντι, κατά την οποία λόγω λανθασμένης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού έμειναν χωρίς μισθό και χωρίς σύνταξη πάνω από 100.000 Ιταλοί.

Το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής -που θεωρείται κύριας σημασίας στην Αθήνα- κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και στην Ιταλία. Ως εκ τούτου, αναμένεται να αποτελέσει πεδίο σύγκλισης και στη σημερινή συνάντηση Τσακαλώτου-Πάντοαν.

Η κυβέρνηση Ρέντσι άλλωστε έχει στην ατζέντα της τοπικές εκλογές την Άνοιξη. Κατά συνέπεια, θέλει να δείξει-όσο περισσότερο γίνεται ότι η σκληρή λιτότητα αποτελεί πλέον παρελθόν.
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΠHΓΗ: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ