Εικοσι μέρες «φωτιά» για την ελληνική οικονομία

Εικοσι μέρες «φωτιά» για την ελληνική οικονομία
Σειρά διαδοχικών επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του, οι οποίες θα καταλήξουν στη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα έχει από αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν τόσο η πορεία του ελληνικού προγράμματος ενόψει της πρώτης αξιολόγησης, όσο και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, η συζήτηση για τη διευθέτηση του οποίου θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς.

Εντομεταξύσήμερα έχει προγραμματιστεί EWG για την κυπριακή οικονομία που ενδεχομένως να προκύψουν συζητήσεις και για την Ελλάδα.

Οι συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου ξεκινούν από την Παρασκευή και θα κορυφωθούν την ερχόμενη Τετάρτη 13 Ιανουαρίου. Αλλωστε στις 14 Ιανουαρίου θα γίνει το προγραμματισμένο Eurogroup ενώ τέσσερις ημέρες μετά έρχονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για τις τελικές διαπραγματεύσεις.

Όπως ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών, ο κ. Τ​σακαλ​ώτος θα συζητήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης, καθώς και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Όμως, δεν είναι το ασφαλιστικό το μοναδικό κρίσιμο ζήτημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί εγείρουν αξιώσεις για νέα μέτρα, κατ’ άλλους θα φτάσουν τα 6 δις ευρώ την επόμενη διετία. Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος έχει επιβεβαιώσει τις πιέσεις που ασκούνται για επιπλέον μέτρα, κάτι που δε γίνεται αποδεκτό από την Αθήνα και ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέο γύρο αντιπαράθεσης με τους δανειστές.

Οι προθέσεις των ξένων θα διαφανούν από το πόρισμα που θα βγάλουν για το ασφαλιστικό, για το οποίο ο Γ. Κατρούγκαλος θα κάνει περιοδεία στην Ευρώπη για να πετύχει συμμαχίες. Αν οι δανειστές απορρίψουν σημεία του νομοσχεδίου και ζητήσουν άλλα μέτρα τότε η γενικότερη διαπραγμάτευση θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη φέρνοντας ξανά σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία.

Το πρόγραμμα συναντήσεων του υπουργού έχει ως εξής:

• Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016/Ρώμη/ Πιερ Κάρλο Παντοάν, υπουργός Οικονομικών Ιταλίας.

• Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016/Λισσαβώνα/ Μάριο Σεντένο, υπουργός Οικονομικών Πορτογαλίας.

• Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016/ Παρίσι/ Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών Γαλλίας.

• Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016/ Ελσίνκι/ Αλεξάντερ Στουμπ, υπουργός Οικονομικών Φινλανδίας.

• Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016/Αμστερνταμ/ Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup.

• Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016/Βερολίνο/ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών Γερμανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ