DW: Η ελληνική κρίση παρατείνεται στη νέα χρονιά

DW: Η ελληνική κρίση παρατείνεται στη νέα χρονιά
Η πρωτιά της Μ. Λεπέν στον πρώτο γύρο των γαλλικών περιφερειακών εκλογών, η ελληνική κρίση που θα απασχολήσει και το 2016 και τα τουρκικά μέτρα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σχολιάζονται στον ευρωπαϊκό τύπο.

Την νίκη του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των γαλλικών περιφερειακών εκλογών σχολιάζει η εφημερίδα Le Figaro: "Δίχως αμφιβολία το Εθνικό Μέτωπο είναι πλέον πρώτο κόμμα στη Γαλλία. Η άνοδός του από εκλογή σε εκλογή είναι αλματώδης. Για την αριστερά και τους σοσιαλιστές οι περιφερειακές εκλογές αποτελούν ήττα. Για τη Γαλλία είναι όμως βουτιά στο άγνωστο. Οι πολιτικές επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές και μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών".

Η γερμανική Kölner Stadt-Anzeiger παρατηρεί με αφορμή τη νίκη της Μαρίν Λεπέν: "Το πρόγραμμα των ακροδεξιών δεν στηρίζεται στην αποκλιμάκωση των προβλημάτων, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο εσωτερικό ή την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι τρομοκράτες δεν θα μείνουν εκτός Γαλλίας αν η χώρα κλείσει τα σύνορα, όπως προτίθεται να κάνει το Εθνικό Μέτωπο. Το μόνο που θα πετύχει το κλείσιμο των συνόρων είναι η κατάρρευση της γαλλικής οικονομίας που εξαρτάται κατά 50% από τη διεθνή οικονομία".

Από την πλευρά της η γερμανική εφημερίδα Aachener Nachrichten επισημαίνει: "Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κερδίζει από τον φόβο των Γάλλων για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα. Τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έπαιξαν ρόλο σε αυτές τις εκλογές. Και πώς να έπαιζαν άλλωστε όταν από τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι δεν έχει περάσει ούτε μήνας. Ο φόβος των Γάλλων είναι το ιδανικό έδαφος για καρποφορήσουν τα συνθήματα της Λεπέν".

Οι δανειστές ζητούν κι άλλες περικοπές

Η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο "Η ελληνική κρίση παρατείνεται στη νέα χρονιά". Και η εφημερίδα επισημαίνει: "Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει τον κατάλογο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν μεταξύ άλλων την διαδικασία πτώχευσης ιδιωτών, τα κόκκινα δάνεια και τις περικοπές δαπανών στην υγεία. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση ενός ακόμα δισεκατομμυρίου ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα. (…) Την ίδια στιγμή όμως διαγράφεται στον ορίζοντα μια νέα διαφωνία ελληνικής κυβέρνησης-δανειστών με αφορμή τους στόχους του προϋπολογισμού. Οι πιστωτές φοβούνται ότι ο προϋπολογισμός του 2016 είναι υπερβολικά αισιόδοξος. Η κυβέρνηση θεωρεί εφικτό τον στόχο του 0,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι δανειστές όμως, και κυρίως το ΔΝΤ, αναμένουν μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα και ζητούν επιπρόσθετες περικοπές".

Η Τουρκία κλείνει το δρόμο στους πρόσφυγες

"Μια εβδομάδα περίπου μετά την συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για την προσφυγική κρίση η Άγκυρα προωθεί τον αποκλεισμό των δυτικών ακτών της. Σύμφωνα με πληροφορίες της Berliner Zeitung αστυνομία και ακτοφυλακή φράζουν εδώ και μια εβδομάδα τις ακτές της επαρχίας Τσανάκκαλε στα Δαρδανέλλια απέναντι από τη Λέσβο, σε μήκος 50 χιλιομέτρων για πρόσφυγες και διακινητές. Οι τουρκικές αρχές κάνουν λόγο για συλλήψεις τουλάχιστον 4.500 προσφύγων και περισσότερων από 35 διακινητών".

Την αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση σχολιάζει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard: "Μοιραία λάθη διέπραξαν οι χώρες-μέλη της ΕΕ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην διαμόρφωση και εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής, στο άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων μετά τη συμφωνία Σένγκεν και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Όπως και στο ξέσπασμα της ευρωκρίσης τον Μάιο του 2010 έτσι και τώρα οι όποιοι κανόνες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Η Ευρώπη καμώνεται ότι έχει την πολυτέλεια να λειτουργεί χωρίς κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας. Τα ελλείμματα αυτά πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν βήμα-βήμα. Όπως και στην αντιμετώπιση της ευρωκρίσης θα χρειαστούν πολλά χρόνια".

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ