ΕΚΤ: Το συνολικό ρίσκο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη είναι χαμηλό

ΕΚΤ: Το συνολικό ρίσκο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη είναι χαμηλό
Το συνολικό ρίσκο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη είναι χαμηλό, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Vitor Constancio, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι υπάρχουν κίνδυνοι.

"Γενικά υπάρχει χαμηλό επίπεδο συστημικού κινδύνου στην Ευρωζώνη", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Constancio με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της κεντρικής τράπεζας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review).

"Υπάρχουν, φυσικά, κίνδυνοι, με τον βασικό εξ αυτών να συνδέεται με πιθανή αντιστροφή των επασφαλίστρων κινδύνου... το οποίο μπορεί να πυροδοτηθεί είτε από την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, που αναμένεται μια από αυτές τις ημέρες, και επίσης από την ευπάθεια που συνεχίζεται στις αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα την Κίνα και αλλού", πρόσθεσε.

Ο Vitor Constancio είπε ότι ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίασή της για τα επιτόκια, ο ίδιος δεν αναμένει να υπάρξει σημαντική μεταβολή στους κινδύνους για τη σταθερότητα.

Πρόσθεσε ότι μια περαιτέρω μείωση των τιμών πετρελαίου από τον Ιούνιο καθιστά δύσκολο για την ΕΚΤ να πετύχει το στόχο του πληθωρισμού για επίπεδα κοντά στο 2%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ