Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της
Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για να αποπληρώσει το χρέος της, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ «South China Morning Post».

Ερωτηθείς πώς η Ελλάδα μπορεί να αναπτύσσεται με ρυθμούς που είναι επαρκείς για την αποπληρωμή του χρέους της και τη στήριξη μίας κοινωνικής υποδομής που αναμένεται από μία δυτική χώρα, ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε:

«Είναι δυνατό. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Και αυτό, καθώς από τη μία πλευρά οι όροι δανεισμού μας είναι πολύ ευνοϊκοί. Έχουμε πολύ μεγάλες διάρκειες αποπληρωμής. Επομένως, το επίπεδο του χρέους από μόνο του δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, όταν προσπαθούμε να εκτιμήσουμε το βάρος του ελληνικού χρέους. Είναι πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι δείχνει ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ».

Η άλλη πλευρά της εξίσωσης, είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, είναι ποια είναι μία εύλογη προσδοκία για την ανάπτυξη της Ελλάδας στο μέλλον.

«Είδαμε ότι η ανάπτυξη επανήλθε πέρυσι με τις σωστές πολιτικές. Φέτος, διακόπηκε, επειδή η νέα κυβέρνηση επιχείρησε μία διαφορετική προσέγγιση για 6 ή 7 μήνες. Αντέστρεψαν κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις και η χώρα είχε πάλι προβλήματα. Αλλά γνωρίζουμε από την περυσινή εμπειρία και από την αξιολόγηση των θεσμών, ότι με τις σωστές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα μπορεί να έχει καλή αναπτυξιακή επίδοση», ανέφερε.

Επικαλέστηκε μάλιστα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία, με τις σωστές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα μπορεί να έχει τον υψηλότερο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη. «Επομένως, μπορεί να λειτουργήσει προσθετικά. Μετά από λίγο, το χρέος μπορεί να αρχίσει να μειώνεται και μπορεί να βγει (η Ελλάδα) από τα προβλήματά της. Αυτό είναι δυνατό, αλλά απαιτεί τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών», είπε οκ. Ρέγκλινγκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ