Εurostat: Απρόσμενα καλύτερη η εικόνα της Ελλάδας

Εurostat: Απρόσμενα καλύτερη η εικόνα της Ελλάδας
Ηπιότερη του αναμενομένου ήταν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2015, δημιουργώντας προσδοκίες ότι οι συνολικές επιπτώσεις των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα είναι μικρότερες σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Εurostat, το ΑΕΠ υποχώρησε στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο 2015 σε σχέση με το δεύτερο κατά 0,4%, ενώ σε ετήσια βάση η υποχώρηση ήταν 0,5%.

Απομένει και το τέταρτο τρίμηνο προκειμένου να υπάρξει μια συνολική εικόνα για το μέγεθος της ύφεσης, ωστόσο είναι προφανές μετά τα σημερινά στοιχεία ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ το 2015 θα είναι μικρότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για υποχώρηση του ΑΕΠ 2,3% φέτος.

Πιθανότατα μπορεί να είναι μικρότερη και από την πρόβλεψη της Κομισιόν στις αρχές του μήνα για υποχώρηση φέτος του ΑΕΠ κατά 1,4%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι το μνημόνιο έγινε με σενάριο εργασίας την υποχώρηση του ΑΕΠ φέτος πάνω από 3%. Αυτό σημαίνει ότι στην πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα ολοκληρωθεί ίσως και μέσα στο μήνα, θα ληφθεί υπόψη η ηπιότερη ύφεση στην Ελλάδα.

Αναιμική η ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Αναφορικά με το σύνολο της ευρωζώνης το ΑΕΠ αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο κατά 0,3%, ενώ η αύξηση σε ετήσια βάση ήταν της τάξης του 1,6%. Πρόκειται για επίδοση κατώτερη εκείνης που ανέμεναν οι αναλυτές.
Από τα μέχρι στιγμής κοινοτικά στοιχεία προκύπτει ότι το 2015 σε ύφεση θα είναι μόνο δύο χώρες της ευρωζώνης, η Ελλάδα και η Φινλανδία.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Η ελληνική οικονομία «άντεξε» τα capital controls